textařské a redakční služby

Pobyt ve Francii: Jak probíhal rok v Dijonu (FOTOGALERIE)

08.07.2014 11:15

Studentky Gymnázia Příbram Kristýna Lukešová (3.A) a Alžběta Bartáková (sexta) strávily tento školní rok na gymnáziu Charlese de Gaulla v Dijonu v rámci projektu Rok ve Francii, který organizoval Francouzský institut v Praze.

Jak hodnotíme svůj pobyt ve Francii

Když jsme nastupovaly na gymnázium, ani ve snu nás nenapadlo, že jednoho dne toto místo na čas opustíme a rozhodneme se studovat v zahraničí. Když jsme ale dostaly příležitost odjet do Francie, využily jsme ji. A tak se pro nás stal Dijon na několik měsíců skutečností. Zas tak jednoduché to ale nebylo. Studium ve Francii pro nás znamenalo také odloučení od rodiny a přátel nebo úplnou změnu našeho stylu života. Opustily jsme tedy všechno, co máme rády a vydaly se do neznáma.

Slzy smutku i radosti

V Dijonu jsme ale začaly nový život, poznaly nové kamarády a svoji druhou rodinu, naučily se samostatnosti a zlepšily si francouzštinu. Musíme ale přiznat, že začátky nebyly vůbec jednoduché. Když jsme přijely do Dijonu, měly jsme pocit, že naše francouzština za moc nestojí a že tento rok nemůžeme přežít. Místy to bylo těžké a párkrát došlo i na slzy, ale těch hezkých momentů rozhodně přebývalo.



Teď víme, že po tomto roce jsme samostatnější a trpělivější, obohacené o nové životní zkušenosti. Naopak si teď budeme více vážit chvílí strávených v naší krásné vlasti se svými nejbližšími. Možná jsme tu něco opustily a něco tím ztratily, ale rozhodně toho nelitujeme, protože jsme toho získaly mnohem víc, než jsme doufaly, a Dijon jsme opouštěly se slzami v očích.

Kdybychom mohly někomu, kdo má zájem o studium v zahraničí, dát nějaké rady, řekly bychom: „Udělej to, buď silný a neočekávej příliš, protože možná tě to překvapí a nakonec budeš spokojený, tak jako jsme dnes my.“

Kristýna Lukešová, Gymnázium Příbram, Legionářů

Fotogalerie: Pobyt ve Francii: Jak probíhal rok v Dijonu (FOTOGALERIE)

/album/fotogalerie-pobyt-ve-francii-jak-probihal-rok-v-dijonu-fotogalerie-/s-cizinci-ze-skoly-jpg/
/album/fotogalerie-pobyt-ve-francii-jak-probihal-rok-v-dijonu-fotogalerie-/ve-skole-jpg/
/album/fotogalerie-pobyt-ve-francii-jak-probihal-rok-v-dijonu-fotogalerie-/den-jazyku-jpg/

Diskusní téma: Pobyt ve Francii: Jak probíhal rok v Dijonu (FOTOGALERIE)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.