textařské a redakční služby

Po koupání na Novém rybníku se lidem objevila vyrážka, koupání se nedoporučuje

27.07.2014 08:54

Cerkarie na příbramském koupališti. Na konci uplynulého týdne se na příbramskou hygienu dostavilo několik lidí, kteří se koupali v přírodním koupališti Nový Rybník v Příbrami. Po těle se jim objevila vyrážka, která naznačuje, že se ve vodě vyskytují takzvané cerkarie, jež způsobují cerkariovou dermatitidu.



Cerkáriová dermatitida představuje parazitární onemocnění kůže, které vzniká při koupání ve volné přírodě, je způsobeno parazitickými motolicemi, a to pouze jedním z jejich vývojových stádií (cerkariemi). U nás se jedná nejčastěji o zástupce rodů Bilharziella (např. motolice kachní), Schistosoma (např. S. bovis) nebo Trichobilharzia (např. motolice ptačí či T. regenti).

Motolice v dospělosti žijí ve vodních ptácích, odkud se jejich vajíčka dostávají trusem do vody a kde vyhledávají mezihostitele – plže. V nich pokračují ve svém vývoji a ve formě cerkarií se uvolňují zpět do vody, aby mohly dokončit svůj vývoj opět ve vodních ptácích. Člověk je tedy pouze jako nežádoucí hostitel, ve kterém druhy motolic, které se vyskytují v našich zeměpisných šířkách, nemohou dospět a dál se množit a tím vyvolat další onemocnění (na rozdíl od tropických forem motolic).

Při kontaktu s kůží člověka cerkárie proniknou do kůže, kde však nejsou schopny přežívat a hynou. Na kůži se objevuje zarudnutí, otok, tvoří se skvrny doprovázené silným svěděním. Kožní projevy se objeví za 12–24 hodin po pobytu v přírodních vodních nádržích a jejich výskyt je omezen pouze na ty části těla, které přišly do styku s infikovanou vodou. Po několika dnech příznaky vymizí. Onemocnění se nepřenáší mezilidským kontaktem. Při opakovaném kontaktu může být reakce na průnik cerkarií do kůže intenzivnější z důvodu zvýšené imunitní reakce organismu člověka.

Za optimální podmínky pro uvolňování cerkarií do vody lze považovat dobře prohřáté málo průtočné a mělké vody, kde se vyskytují jak vodní ptáci, tak i plži. Výskyt onemocnění cerkáriovou dermatitidou je u nás řídký, nelze ho však vyloučit.

sdb
 

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.