textařské a redakční služby

Pikrte, Černý a Poulíčku, odstupte (NÁZOR)

09.07.2014 13:14

Občanská iniciativa Šance pro Příbram se rozhodla vyzvat k okamžité rezignaci starostu města Pavla Pikrta (ČSSD), místostarostu Václava Černého (ODS) a radního Martina Poulíčka (ČSSD). Učinila tak po zralé úvaze a s vědomím toho, že hlavním cílem její činnosti je vrátit do města úsměv. Ten však při sledování činnosti výše uvedených komunálních politiků na tvářích velmi rychle zamrzá.



Důvodem výzvy k okamžité rezignaci na důležité funkce ve vedení města je vlekoucí se kauza neprokázaného vzdělání ředitele městských lesů Pavla Novotného (ODS) a radního Martina Poulíčka. Ten je dokonce vyšetřovaný kvůli tomu policií. Vyvrcholením pak bylo odmítnutí vedení města (konkrétně Rady města) se tímto problém vůbec zabývat při jejich zatím posledním jednání 30. června 2014.

Radu města ovládají ČSSD a ODS. V čele se starostou Pavlem Pikrtem není schopna tento případ ani po několika týdnech od jeho provalení vyřešit. Zřejmé proto, že v této kauze má každá z uvedených politických stran „namočeného“ jednoho svého člena.

Svou manažerskou neschopnost starosta Pikrt prokazuje tím, že ani po minimálně pětkrát po sobě opakované výzvě, směřované k řediteli městských lesů – tedy ke svému podřízenému – nebyl schopen ho donutit, aby předložil nefalšovaný doklad o svém vzdělání. Podle dnešní MF Dnes se ředitel Novotný nakonec rozhodl vyřešit neudržitelnou situaci sám odchodem z funkce. Stalo se tak ale po tlakem médií a veřejného mínění. Nikoliv rozhodnutím starosty a ostatních radních.

Místostarosta Václav Černý by měl rezignovat kvůli tomu, že bez výběrového řízení prosadil na post ředitele městských lesů svého kamaráda a spolustraníka. Tím nese prokazatelnou spoluzodpovědnost za to, že ať už úmyslně nebo kvůli své laxnosti či nekompetentnosti umožnil, aby významnou funkci ve správě majetku města vykonával člověk bez řádného vzdělání a navíc s problematickou podnikatelskou minulostí.

Radní Martin Poulíček by měl rezignovat na svou funkci kvůli tomu, že ho vyšetřuje policie pro podezření ze zfalšování maturitního vysvědčení a že dosud neprokázal oprávněnost jeho odvolávání se na řádně ukončené středoškolské vzdělání.

Starosta Pavel Pikrt, místostarosta Václav Černý i radní Martin Poulíček svým jednáním výrazně poškozují dobré jméno Příbrami, a to nejen u jejích obyvatel, ale také za hranicemi města. Jejich chování má devastující účinky na morální klima ve městě a výrazně nabourává důvěru obyvatel v demokratickou a spravedlivou správu věcí veřejných.

Z těchto všech důvodů proto pánové Pikrte, Černý a Poulíčku co nejdříve odstupte ze svých funkcí a dejte prostor k jejich výkonu schopnějším a mravnějším kolegům ze zastupitelstva města.


Obsah příspěvku nemusí vyjadřovat stanovisko redakce. Redakční titulek.
Vladimír Král, Občanská iniciativa Šance pro Příbram

Diskusní téma: Pikrte, Černý a Poulíčku, odstupte (NÁZOR)

Datum: 09.07.2014

Vložil: pavel

Titulek: Dvakrát měř, jednou řež...

Pokud je mi známo, starosta Pikrt nejednou vyzýval jednatele Městských lesů, aby předložil doklad o svém vzdělání. Dotyčný to neudělal. Má se s ním snad starosta prát, aby mu ho vyrval z tašky? Nejde tu o to, že v případě jednatele jakékoli společnosti není ze zákona dosažení jakéhokoli vzdělání podmínkou. Je jí ale mj. okolnost, že dotyčný neohlásil v posledních třech letech úpadek. Nevím, jak je to v případě pana Novotného - zda je to už více, jak tři roky, kdy jeho společnost Fagus zbankrotovala, ale v době, kdy rada rozhodovala o jeho jmenování, měla si tuhle záležitost ověřit. Tvrzení, že jmenovaný má navíc vhodné kvalifikační předpoklady, je vedlejší, ale patrně vedlo k tomu, že nebylo ani vyhlášeno výběrové řízení na tuto funkci, když se rada domnívala, že se jedná o nejvhodnějšího adepta. Podmínkou takového řízení by pravděpodobně byl i předložený doklad o dosaženém vzdělání. Současný starosta však v době rozhodování rady jejím členem nebyl. Nemohu spekulovat, jak by se zachoval, ale je faktem, že nyní to po jednateli Městských lesů důrazně požadoval. Možná, že tím nepříjemně otrávil i některé své kolegy. Myslím, že Šance... atd. by měla pečlivěji vážit své odsudky. K ostatním se nevyjadřuji.
A jen poznámku: Mám rád Příbram, ale nevím, nač bych měl být na ni za současné situace hrdý. Bohužel. Důvody k hrdosti na toto město jsou v jeho hodně dávné minulosti. Bohužel, za posledních 60 let nevidím ani jediný.

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.