textařské a redakční služby

Pikrt: Jsem proti zrušení újezdu (NÁZOR)

28.02.2014 16:28

Co se týká zrušení Vojenského újezdu Brdy, zastávám zásadní názor založený na dvou principech. Prvním principem je v žádném případě Vojenský újezd Brdy nerušit. Druhým pak nerozdělovat území Brd na část středočeskou a plzeňskou a ponechat Brdy pod Středočeským krajem. V tomto názoru jsem naprosto v jedné linii s hejtmanem Středočeského kraje Josefem Řihákem a dalšími starosty podbrdských obcí Středočeského kraje.

Nikdy jsem ani já ani moji kolegové starostové neviděli žádné ekonomické analýzy, které by ukazovaly na nutnost Vojenský újezd Brdy rušit. Pouze zachování VÚB a přítomnost armády v tomto prostoru dokáže v této době zajistit ochranu unikátní přírody včetně zajištění kvalitní pitné vody.

Území Brd je na rozdíl od jiných takřka neosídlené a pozemky jsou vykoupeny státem a nepodléhají restitucím. Změna katastru a přechod na Chráněnou krajinnou oblast nezajistí to, aby zde nebyla prováděna výstavba. V prostoru Brd se taktéž nachází obrovské množství nevybuchlé munice a pyrotechnická očista od ní bude velmi nákladná.

V pondělí 3. března. 2014 proběhne na Valdeku setkání ministra obrany Martina Stropnického s hejtmany Středočeského a Plzeňského kraje a se starosty sousedících obcí s Vojenským újezdem Brdy. Od tohoto jednání očekávám, že materiál nebude předkládán do jednání Poslanecké sněmovny v již navrhovaném stavu, a že se o budoucnosti Vojenského újezdu Brdy bude i nadále jednat.


Obsah příspěvku nemusí vyjadřovat stanovisko redakce. Redakční titulek.
Pavel Pikrt, starosta Příbrami

comments powered by Disqus

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.