textařské a redakční služby

Nové „cétéčko“ v nemocnici redukuje až o 75 procent rentgenové záření

02.10.2014 14:33

Příbramská nemocnice představila nový CT přístroj. Tento vysoce výkonný, špičkový, multidetektorový přístroj, který je poslední verzí této techniky firmy Toschiba, získala nemocnice díky dotaci ministerstva zdravotnictví ČR v rámci projektu dovybavení iktového centra nemocnice.

„Nový přístroj v hodnotě asi 13 mililonů korun bude nemocnice kromě diagnostiky cévních mozkových příhod samozřejmě využívat i pro všechny ostatní pacienty, pero které je CT vyšetření s výhodou,“ řekl ředitel příbramské nemocnice Stanislav Holobrada.

Přístroj má snímací pole, které je složeno z 80 řad detektorů, pro ilustraci dodáváme, že původní CT, které nemocnice využívala dosud, má těchto řad celkem čtyři.

„Nové CT je vybaveno mnoha specifickými programy a je možné ho využít pro vyšetření mozku, neurologických onemocnění, v rámci traumatologie, respektive ortopedie,  k vyšetření v břišní a pánevní oblasti, k vyšetření srdce, plic, zažívacího traktu a v mnoha dalších případech,“ dodal Holobrada.

Co se týče vyšetření mozku, dokáže specifický program  přístroje kromě komplexního vyšetření v případě ischemických změn současně vytvořit mapy zásobení mozku krví a pomůže určit přesný rozsah a lokalizaci tkáně, která je již nenávratně poškozena a tkáně, kterou lze zachránit.

„CT je vybaveno také kardiologickým modulem. Díky němu  přístroj zvládne pomocí EKG takzvaně zastavit srdce a zobrazit jeho jednotlivé oddíly kontrastní látkou, aplikovanou do žíly pacienta,“ vysvětlil Holobrada.

Nových možností nové CT nabízí celou řadu včetně virtuálních endoskopických vyšetření dýchacích cest nebo zažívacího traktu.

CT je vybaveno také inteligentním systémem pro redukci záření – v rámci vyšetření je redukována dávka rentgenového záření bez poklesu kvality zobrazení, a to až o 75 procent oproti původnímu přístroji.
 

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.