textařské a redakční služby

Nováčci na radnici. To dobré, co mohlo Příbram potkat (KOMENTÁŘ)

23.10.2014 07:27

Mějte se na pozoru před nováčky na radnici. Nikdy město neřídili. Samosprávu neznají. Nadělají spoustu chyb, které se budou dlouho napravovat. Příbramští voliči slyšeli a četli podobné výstrahy před i po komunálních volbách. Vysílali je především zástupci v Příbrami léta vládnoucích stran.

Obava to není úplně neoprávněná. Nováčků bude v zastupitelstvu nebo přímo v radě více než dost. Město jako Příbram je poměrně složitý mechanismus, jehož řízení vyžaduje nejen entuziasmus, ale také kvalifikaci, nebo snahu ji rychle nabýt. Každé zastupitelstvo nebo rada za sebou zanechaly některá více či méně chybná rozhodnutí, která po čase stály město dost prostředků.

Toto je samozřejmé a mnozí z těch, kteří volili nové tváře, si to jistě uvědomovali. Protože v tuto chvíli ale nemají nováčci „na triku“ žádné problémové rozhodnutí, můžeme se spíše pousmát nad tím, jak někdejší funkcionáři hrozí kolapsy. Voliči v těchto volbách totiž rozhodli velmi prozřetelně. Za zásadní lze považovat právě přerušení politické kontinuity. V Příbrami se vytvořily nezdravé vazby mezi vedením města a některými podnikatelskými nebo zájmovými skupinami. To, že na radnici přicházejí z velké části političtí nováčci, je alespoň prozatím zárukou, že staré vazby budou zpřetrhány.

Nováčci (alespoň část z nich) mají výhodu v tom, že se důvěrně nestýkají s lidmi a skupinami, kterým předchozí lidé ve vedení nedokázali v mnohém odmítnout. Viděli jsme to při hájení zájmu provozovatelů heren, při rozdávání (doslova) peněz vybraným sportovním klubům, při povolování výjimek z pravidel pro spřátelené firmy, při shánění dodavatelů na realizaci projektů v hodnotě mnoha set tisíc korun jen formou poptávkových řízení atd.

A nešlo jen o politické vedení radnice. Někteří úředníci na radnici, kteří mohou mít klíčové informace pro sestavení cenově konkurenceschopné nabídky do výběrového řízení, se pravidelně setkávají s majiteli firem, které usilují o zakázky.

Příbram je malá a je zřejmé, že se nelze neznat a nestýkat s nikým, na druhou stranu politici ve vedení města i vysoce postavení úředníci by měli ctít minimálně určitá etická pravidla. A pokud je nectí, pak je jenom dobře, že přicházejí nováčci. Ti nemají důvod jít nikomu na ruku a mohou ukázat, že zastupování veřejnosti v nejvyšších orgánech obce může být službou veřejnosti, a nikoliv prostředkem pro uspokojení materiálních zájmů svých, známých a příznivců. Zda uspějí, je v tuto chvíli jen na nich.

sdb
 

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.