textařské a redakční služby

Nová kniha přibližuje život lidí v Příbrami od 14 do 17. století (FOTOGALERIE)

30.12.2014 12:51

Ředitelce Státního okresního archivu v Příbrami Věře Smolové vyšla v půli prosince kniha pod názvem Mlýny a lidé města Příbramě hor stříbrných.

Titul vydalo nakladatelství Baron Hostivice. Kniha provádí čtenáře dějinami města a jeho panství od konce 14. do 17. století. Historické události jsou v knize propojeny s osudy zdejších obyvatel, mlynářů a havířů, rytířů a vladyků. „Jedná se o knihu, kde není vůbec nic vymyšleného, vše je vypsáno z archivních pramenů. Všichni lidé, kteří tam vystupují, tady skutečně žili, stopy po sobě zanechali právě v našich archivních dokumentech. V knize je minimum letopočtů, abych čtenáře neotrávila. Jsou to opravdu jenom příběhy,“ říká Smolová.

Čtenář se dozví, jak blízko měli Příbramští k císaři Rudolfu II. i k ostatním českým králům, kterým město patřilo a kteří mu udělovali svá privilegia. Obrazy z doby gotiky, renesance a raného baroka ukazují, jak se ve městě žilo, jak vypadal mlýn a měšťanská či šlechtická domácnost, jak se vařilo pivo, jak se vyrábělo sukno, jak vypadal příbramský rynek a kostel.

Vyprávějí o zdejším dolování stříbra, o stříbrných hutích, o mučení a trestání provinilců, o příbramské škole a jak se v ní žáčci učili, o literátském bratrstvu zpívajícím na svatojakubském kůru, o špitále a jeho kostelíčku sv. Jana, o tvrzi čili zámečku, o Svaté Hoře, o zdejší náboženské obci podobojí. Nechybí příběhy z časů válek s Turky, z války třicetileté a z dob rekatolizace po Bílé hoře.

Řadu míst popisovaných v knize už nenaleznete, staly se obětí mohutných stavebních zásahů v období od konce druhé světové války.

red

Fotogalerie: Nová kniha přibližuje na konkrétních osudech život lidí v Příbrami od 14 do 17. století (FOTOGALERIE)

Tato fotogalerie je prázdná.

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.