textařské a redakční služby

Nová cyklostezka v Příbrami: Zlomená páteř s trafačkou (FOTOGALERIE, KOMENTÁŘ)

25.09.2014 07:59

Již několik týdnů mohou Příbramští využívat cyklostezku, která vede z oblasti Hořejší Obory přes Ryneček k Flusárně. Oproti původnímu stavu jde o jednoznačné zlepšení, které přispěje k užívání zejména prostoru v blízkosti Q-klubu, který město nedávno koupilo. K podstatnému vylepšení došlo i podél Příbramského potoka na Rynečku.

Na první pohled je práce odvedena precizně v celé své délce. Problémem nejsou ani neznačkové lavičky (město je ani nevyžadovalo), otázka je pouze, jak dlouho vydrží dřevo se spíše základní povrchovou úpravou. Zásadně nevadí ani některé nedokonalosti u některých laviček či držáků na kola. Cyklostezku si mohou pochvalovat i majitelé takzvaných finských domků na Flusárně, kteří mají nyní luxusní příjezd ke garážím svých nemovitostí.

Co lze považovat za problém, je to, že z města avizované zelené páteře, která měla spojovat Hořejší Oboru a areál Nového Rybníka, vznikla páteř s prasknutými obratli. V současnosti totiž nejsou vyřešeny základní dva body. A to napojení stezky u Rynečku, kde je vjezd na parkoviště v celé původní šířce. Tato skutečnost bude komplikovat cestování na kolech a bruslích zejména rodičům s dětmi (s ohledem na budování klidové zóny u Q-klubu lze očekávat jejich zvýšený pohyb). Pokud zde nedojde k vybudování prahu, zúžení vjezdu na parkoviště nebo se nenajde jiné řešení, bude přecházení velmi nebezpečné.

Nedotažený je v současnosti také přechod k relaxační zóně Hořejší Obora. Nyní je stezka ukončena obrubníkem, přechod není naznačen žádný. Vybudování přechodu nadto se signalizací by zřejmě komplikovalo průjezd přilehlou křižovatkou a přes most.

Problematický je také průjezd u koloniálu na Rynečku. Bude zajímavé sledovat zdejší situaci v letních měsících, kdy lze očekávat větší pohyb chodců i cyklistů. Jde totiž o klasické úzké hrdlo.

V kontextu nově budované stezky je škoda, že před lety byl podél plotu Nového rybníku na Flusárně položen chodník ze zámkové dlažby. Navzdory výše uvedeným nedokonalostem mohla být stezka součástí několikakilometrového asfaltového povrchu od Hořejší Obory až ke klubu Junior, což by ocenili hlavně bruslaři. Navíc zámková dlažba je nově také u zmíněného koloniálu na Rynečku.

Projekt byl zadáván jako cyklostezka, ta je ale nakonec určena pro „smíšený provoz“ cyklistů a chodců. Žádné další vertikální ani horizontální (například dělení na část pro cyklisty a pro pěší) nebude.

Za zajímavou lze považovat skutečnost, že v rámci projektu cyklostezky se nikde neřeší trafostanice, která patří společnosti ČEZ Distribuce. Projekt přitom zmiňuje všechna dotčená území včetně Příbramského potoka. Ke trafostanici je přitažen asfaltový povrch stezky, okolí je mírně upraveno, ale jinak nedošlo k žádnému oddělení od okolí ani opravě.

Po společnosti Invessales, jež vybudovala cyklostezku a mobiliář, pracuje nyní na Flusárně firma MTStav Příbram, která staví Klidovou zónu Ryneček včetně meliorace.

sdb

Fotogalerie: Nová cyklostezka v Příbrami: Zlomená páteř s trafačkou (FOTOGALERIE, KOMENTÁŘ)

/album/fotogalerie-nova-cyklostezka-v-pribrami-zlomena-pater-s-trafackou-fotogalerie-komentar-/obraz048-jpg1/
/album/fotogalerie-nova-cyklostezka-v-pribrami-zlomena-pater-s-trafackou-fotogalerie-komentar-/obraz049-jpg/
/album/fotogalerie-nova-cyklostezka-v-pribrami-zlomena-pater-s-trafackou-fotogalerie-komentar-/obraz050-jpg1/
/album/fotogalerie-nova-cyklostezka-v-pribrami-zlomena-pater-s-trafackou-fotogalerie-komentar-/obraz051-jpg1/
/album/fotogalerie-nova-cyklostezka-v-pribrami-zlomena-pater-s-trafackou-fotogalerie-komentar-/obraz052-jpg/
/album/fotogalerie-nova-cyklostezka-v-pribrami-zlomena-pater-s-trafackou-fotogalerie-komentar-/obraz053-jpg1/
/album/fotogalerie-nova-cyklostezka-v-pribrami-zlomena-pater-s-trafackou-fotogalerie-komentar-/obraz054-jpg1/
/album/fotogalerie-nova-cyklostezka-v-pribrami-zlomena-pater-s-trafackou-fotogalerie-komentar-/obraz055-jpg1/
/album/fotogalerie-nova-cyklostezka-v-pribrami-zlomena-pater-s-trafackou-fotogalerie-komentar-/obraz056-jpg1/
/album/fotogalerie-nova-cyklostezka-v-pribrami-zlomena-pater-s-trafackou-fotogalerie-komentar-/obraz057-jpg1/
/album/fotogalerie-nova-cyklostezka-v-pribrami-zlomena-pater-s-trafackou-fotogalerie-komentar-/obraz058-jpg/

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.