textařské a redakční služby

Nepřizpůsobivý. Řekněte rovnou, kdo vám vadí (GLOSA)

10.09.2014 08:13

Některé příbramské politické strany používají ve svých reklamách a ve volebních programech výraz „nepřizpůsobivý“. Je to alibismus. Bojí se snad otevřeně říci, kdo jim vadí?

Bezdomovci, národnostní menšiny, feťáci, cizinci, alkoholici, sprejeři, sídlištní partičky. Mají pochopitelný strach, že vyřknutím konkrétních skupin obyvatelstva se dostanou v nemilost té části volebního spektra, která neslyší na prvoplánovité a stereotypní odsudky.

Autoři volebních programů a hesel na billboardech a v letácích mohli mít dvojí motivaci. „Nepřizpůsobivý“ je termín, pod kterým si každý najde, co chce. Strany a hnutí jsou jaksi z obliga, i když se těm přizpůsobivým voličům vlísaly do přízně a jasně naznačily, po kom půjdou (právě bezdomovci, cizinci, menšiny, alkoholici, sprejeři, feťáci atd.), ale ještě nevyjádřily otevřenou nenávist vůči určité skupině obyvatelstva (na to máme zákony, protože v demokratické společnosti se prostě lidé do jednoho pytle neházejí).

Anebo jen strany a hnutí chtěly říct, že jim vadí každý, kdo porušuje zákon a možná pravidla společenského soužití (to druhé je už na velkou diskusi, protože na jasné definici se neshodnou dva sousedi, natož město o desítkách tisíc obyvatel, ale budiž). V tomto případě, ale nepoužívám výraz „nepřizpůsobivý“, nýbrž zloděj, podvodník, násilník atd.

Abychom ovšem jeli na vlně toho, co nám některé strany předkládají, řekli bychom, že jim spíše šlo o to první. Protože každý přeci ví, že všem politickým stranám, hnutím i nezávislým kandidátům bez výjimky nejde vůbec o nic jiného, než mít přizpůsobivého voliče…

sdb

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.