textařské a redakční služby

Nemocnice má nový přístroj. Špičkově vybavený ultrazvuk

06.11.2014 08:30

Oddělení zobrazovacích metod Oblastní nemocnice Příbram má k dispozici nový přístroj. Je jím špičkově vybavený ultrazvuk, který je poslední technickou novinkou této přístrojové řady  firmy Toshiba.

Ultrazvuk nemocnice získala v rámci dovybavení iktového centra z finančních prostředků, které nemocnici poskytlo ministerstvo zdravotnictví ČR z Integrovaného operačního programu.  Během posledních několika let jde již o třetí podobný přístroj, který nemocnice předala do užívání lékařům uvedeného oddělení.

Stejně jako u nového CT, i v tomto případě bude nemocnice nový přístroj využívat nejen pro pacienty s podezřením na cévní mozkovou příhodu, kteří jsou vyšetřováni a léčeni v rámci iktového centra, ale i pro všechny ostatní, u nichž bude využití tohoto vyšetření výhodné.

Princip vyšetřování ultrazvukem spočívá v úpravě dat získaných tzv. ozvěnami (přístrojem snímané ultrazvukové vlny, odražené ve tkáních těla).

Nová technika má celou řadu vynikajících parametrů, z nichž budou profitovat naši pacienti. Nový ultrazvuk umožňuje například různé typy vyšetření tepenného i žilního systému včetně transkraniálního zobrazení mozkové cirkulace, které se dosud v nemocnici neprovádělo. Toto vyšetření dokáže zhodnotit především tepny mozku přes lebku v její nejtenčí – spánkové oblasti a upřesní výběr pacientů pro další – již náročnější vyšetření pomocí CT nebo magnetické rezonance (MR).

Vysoce citlivé zobrazení průtoku krve v nejrůznějších orgánech a tkáních těla usnadní a zpřesní určení charakteru případných patologických změn.

Další nespornou výhodou přístroje je i možnost přesné navigace k identifikaci lézí zobrazených při předchozích CT či MR vyšetřeních vzájemnou fůzí CT/MR a ultrazvukových obrazů, což současně ještě zvýší již nyní vysokou spolehlivost intervenčních výkonů pod ultrazvukovou kontrolou.

Přístroj je umístěn v pavilonu D1, prostorná vyšetřovna umožňuje klidné prostředí pro cévní vyšetření i intervenční výkony včetně biopsií. Díky těsné blízkosti nového ultrazvuku a mamografické vyšetřovny s jejím diagnostickým zázemím poskytne nemocnice  komplexní mamodiagnostické služby v jednom místě.

Stanislav Holobrada, ředitel Oblastní nemocnice Příbram

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.