textařské a redakční služby

Na přechodu má chodec pocit falešného bezpečí, proto pár přechodů v Příbrami zmizelo (NÁZOR)

08.09.2014 11:54

Příbramský dopravní inspektorát byl předsedou dopravní komise města Příbram požádán o vysvětlení toho, proč v některých lokalitách zmizely přechody pro chodce. Přetiskujeme plné znění.

V rámci rekonstrukcí místních komunikací dala policie doporučení ke zrušení některých přechodů a jejich nahrazení tzv. místy pro přecházení. Bylo to zejména v místech, kde bylo více přechodů v těsné blízkosti (např. ul. Politických vězňů) a tam, kde není taková poptávka po přecházení, kterou uvádí v současné době platná norma. Důvodem tohoto doporučení bylo především zvýšení bezpečnosti chodců přecházejících silnice. Vycházelo se ze statistických údajů nehodovosti, kdy k nejvíce střetům vozidel s chodci dochází právě na přechodech pro chodce. Vytvoření přechodu pro chodce lze považovat z jistých hledisek i za nebezpečné.

Z psychologického hlediska má chodec na přechodu pocit falešného bezpečí, a není tak ostražitý při vstupování do vozovky, jako když přechází silnici mimo přechod. Chodec často vstupuje na přechod s přesvědčením, že řidič vozidla ho vidí a tudíž stihne zastavit. Už ale nepočítá s tím, že motorista právě telefonuje, ladí rádio, ohlíží se na děti, které veze ve vozidle…, zkrátka, že se plně nevěnuje řízení, nebo za snížené viditelnosti chodce zkrátka přehlédne.

Následky dopravních nehod za takových okolností bývají velmi tragické, bohužel pro chodce na přechodu. Kdyby v takové situaci přechod na místě nebyl, chodec by počkal a přešel by komunikaci až za projíždějícím vozidlem, ale bezpečně.

Mnoho chodců si bohužel mylně myslí, že na přechodu má chodec absolutní přednost, což není pravdou. Podle platného zákona chodec nesmí vstupovat na přechod bezprostředně před blížícím se vozidlem.

Chodec smí komunikaci přejít za splnění podmínek uvedených v zákoně i mimo přechod. V takových místech, kde intenzita dopravy umožnuje komunikaci přejít i mimo přechod, považujeme za bezpečnější přechody neumisťovat. Pro možné bezbariérové překonání komunikace jsou dnes zřizována místa pro přecházení, kterými byly právě nahrazeny některé „zmizelé“ přechody.

Tato místa jsou také vybavena dlažbou s hmatovými prvky pro nevidomé (proto mají lidé tendenci je s přechody zaměňovat), ale na silnici není přechod vyznačen bílým vodorovným dopravním značením (tzv. zebrou). Místa jsou volena tak, aby z nich měl chodec dostatečný rozhled na přijíždějící vozidla, je ale zapotřebí pořádně se rozhlédnout, přesvědčit se, zda je možné s ohledem na vzdálenost přijíždějících automobilů komunikaci bezpečně přejít.

Místa pro přecházení nejsou označena žádnou svislou dopravní značkou. Chodec musí být ostražitý, stejně jako když přechází komunikaci mimo přechod. Pro řidiče před místem pro přecházení nevzniká žádná nová povinnost. Motorista by měl být ohleduplný vůči chodcům, kteří přecházejí komunikaci, ať už na přechodu či mimo něj, a stejně tak by měli být chodci ohleduplní k řidičům. Především by však měli myslet na své zdraví.

Obsah příspěvku nemusí vyjadřovat stanovisko redakce. Redakční titulek.

Dopravní inspektorát  PČR Příbram
 

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.