textařské a redakční služby

Na HFAD nepřijede Thomas Hampson, zastoupí jej Gabriela Beňačková

29.04.2014 07:46

Hudební festival Antonína Dvořáka Příbram oznamuje z důvodu onemocnění Thomase Hampsona změnu v obsazení zahajovacího koncertu festivalu.

Thomas Hampson z důvodu vleklého onemocnění (vlivem kterého již dříve odvolal svoji účast v několika představeních, včetně představení v Metropolitní opeře či Salcburském festivalu) kompletně zrušil svá květnová vystoupení, do nichž patří bohužel i slavnostní zahájení Hudebního festivalu Antonína Dvořáka Příbram.



Neúčast Thomase Hampsona, který měl přednést Cigánské melodie Antonína Dvořáka, pro něj osobně upravené Sylvií Bodorovou do orchestrální podoby, nás samozřejmě velice mrzí, nicméně se nám podařilo kontaktovat Gabrielu Beňačkovou, která jej zastoupí se stejným repertoárem. Sylvie Bodorová pro ni pořídila a při této příležitosti jí i věnovala sopránovou verzi tohoto Dvořákova cyklu.

Gabriela Beňačková je českému, i zahraničnímu, publiku velmi dobře známá, přesto bych zde ráda uvedla alespoň několik informací o její pěvecké kariéře: Sopranistka Gabriela Beňačková, která do Příbrami přijíždí z předchozího účinkování na festivalu v Salcburku, je operní a koncertní pěvkyní světového formátu. Narodila se v Bratislavě, avšak většinu svého života prožila na zahraničních operních scénách, kde ztvárnila téměř čtyřicet rolí.

Jejím prvním významným působištěm bylo Národní divadlo v Praze. Vrcholem její kariéry se stalo angažmá v Metropolitním divadle v New Yorku, kde oslnila publikum mimo jiné jako v historii této operní scény první Rusalka. V MET dále účinkovala ještě v dalších padesáti operních titulech. Pravidelně vystupovala také v Bavorské státní opeře v Mnichově, v Covent Garden v Londýně, ve Vídeňské státní opeře, milánské La Scale, Bolšom teatru v Moskvě a na scénách mnoha dalších metropolí na celém světě.

Mezi její nejmilovanější postavy patří Mařenka z Prodané nevěsty B. Smetany, Dvořákova Rusalka, Jenůfa a Káťa Kabanová Leoše Janáčka či ze světového repertoáru Mimi z Pucciniho Bohémy. Gabriela Beňačková se v současné době intenzivně zaměřuje na koncertní vystoupení i na písňový repertoár. Mezi její nezapomenutelné zážitky patří vystoupení před Janem Pavlem II. ve Vatikánu. V Římě vystupovala často zvláště v oratoriích.

Během své kariéry spolupracovala a stále spolupracuje s nejvýznamnějšími dirigenty, například s L. Bernsteinem, C. Abbadem, Z. Mehtou, Ch. Mackerrasem a s Václavem Neumannem. Mezi jejími operními partnery byli i slavní tenoři Placido Domingo a Luciano Pavarotti i světový barytonista Thomas Hampson. Za své umění získala různá ocenění, mimo jiné byla nominovaná na cenu Grammy v New Yorku za recitál české písňové tvorby za spoluúčinkování Rudolfa Firkušného.

Je držitelkou pařížské Ceny Artura Toscaniniho, Zlaté medaile Giuseppe Verdiho a nositelkou rakouského a bavorského čestného titulu Kammersängerin. Na svém kontě má desítky nahrávek na CD i v rozhlase a v televizi patří mezi její zásadní role Mařenka v Prodané nevěstě z roku 1981.

Osobně jsem nesmírně ráda, že tato úžasná dáma a pěvkyně světového formátu je ochotna převzít účinkování místo Thomase Hampsona na tomto koncertě a velice se těším na její pěvecké mistrovství.


Redakční titulek.
Albína Houšková, programová ředitelka Hudebního festivalu Antonína Dvořáka Příbram



Diskusní téma: Na HFAD nepřijede Thomas Hampson, zastoupí jej Gabriela Beňačková

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.