textařské a redakční služby

Na 50 obyvatel Příbrami se přihlásilo k úklidu města

16.04.2015 06:50

V sobotu 18. dubna se město Příbram zapojí do celostátní akce „Ukliďme Česko“. Skupiny dobrovolníků budou uklízet volně pohozené odpadky a černé skládky. Město zajistí likvidaci veškerého vysbíraného odpadu, dobrovolníkům budou poskytnuty ochranné rukavice a pytle.

V Příbrami akci organizuje odbor životního prostředí, který ji považuje za velmi užitečnou, protože dokáže zaktivovat velké množství lidí, kterým není lhostejný stav jejich okolí.

Byly zvoleny dvě varianty úklidu:
1. Dobrovolníci, kteří si sami chtějí uklidit nepořádek v okolí svého bydliště – těm město poskytne pytle a rukavice a zajistí svoz odpadu.

2. Další dobrovolníci budou organizovaně likvidovat skládky vytipované odborem životního prostředí – např. parkoviště Brod, lesy na Drkolnově a Březových Horách, veřejné prostranství v Orlově.

Akce bude probíhat přibližně od 8.00 do 12.00 hodin. „Podrobnosti času a místa srazu se domlouvají individuálně s každým přihlášeným dobrovolníkem. S ostatními případnými zájemci se sejdeme v 8.00 hodin před budovou odboru životního prostředí v ulici U Nemocnice,“ informoval vedoucí odboru Petr Walenka.

Pro zájemce – je možno se stále přihlásit – z důvodu urychlení komunikace doporučujeme registraci na e-mailu ozp@pribram.eu nebo na tel.: 318 402 476.

„Žádáme všechny, kteří se v registraci na www.uklidmecesko.cz nepřiřadili ke konkrétnímu organizátorovi úklidu, aby tak učinili nebo zavolali na tel: 318 402 476.  Na tyto dobrovolníky nemáme kontakt a nemůžeme se s nimi spojit,“ doplnil Walenka.

Dobrovolnická akce vychází z mezinárodně osvědčeného modelu „Let's Do It!“. Tento typ úklidových akcí již proběhl úspěšně ve více než 100 zemích za účasti devíti milionů dobrovolníků.

Loňský ročník, který byl oceněn Ekologickým Oskarem, motivoval k pořádání dalšího v tomto roce. Cílem akce je podle pořadatelů ze Spolku Ekosmák nejen uklidit naše okolí, ale i ve společné věci zaangažovat různé zájmové skupiny lidí, obce, školy, firmy, státní správu i jednotlivce a také mediálně zviditelnit dlouhodobě neřešenou problematiku černých skládek. V roce 2014 sesbíralo 6 200 dobrovolníků okolo 350 tun odpadů a vyčistilo přes 500 černých skládek. Letos se bude uklízet na minimálně 750 místech po všech koutech České republiky! Mezi těmito zaregistrovanými organizátory úklidů figuruje i 140 škol, 275 obecních úřadů, nebo 25 firem.

Podle organizátorů je třeba nejen zapojit mnohem více dobrovolníků a uklidit ještě více černých skládek, ale i rozšířit povědomí o této akci mezi širokou veřejnost a vyvolat celospolečenskou diskusi k problematice černých skládek a nepořádku kolem nás.

red

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.