textařské a redakční služby

Může říct v Příbrami ANO ČSSD ano? (GLOSA)

20.09.2014 11:47

Ne. Alespoň tak se k tomu před pár dny vyjádřil lídr ANO v Příbrami Jindřich Vařeka. Připomeňme si ale Andreje Babiše po loňských volbách. Tehdy „ne“ znamenalo po několika dnech „ano“. Babiš není jediný, kdo obrátil, v minulosti najdeme dost příkladů toho, že  před volbami se vylučuje spolupráce s kdekým, ale po volbách se pak uzavírá.

Nemusí to být ani tak projev bezcharakternosti jako spíše důsledek rozhodnutí voličů. Do takové situace se po loňských parlamentních volbách dostalo hnutí ANO. Bez něj se nedala sestavit aspoň trochu stabilní vláda za předpokladu absence komunistů.

V Příbrami může nastat velmi podobná situace, kdy by velkou část hlasů získaly právě ČSSD a ANO. Na druhou stranu je pravda, že hnutí ANO se v Příbrami rýsuje docela logická koalice s TOP 09 a Šancí pro Příbram, které dlouhodobě vystupují proti koalici ČSSD a ODS (a některé strany k ní připojují ještě KSČM poskytující loajalitu). Po comebacku na celostátní úrovni se může po letech vrátit do příbramského zastupitelstva i KDU-ČSL a bez šance nejsou ani HORa nebo Piráti.

Všechny tyto strany více či méně vystupují proti současné koalici, ale jejich stále vysoký počet (byť oproti volbám v roce 2010 došlo k redukci kandidátek z 15 na 12) může hnutí ANO komplikovat sestavování stabilní koalice s požadavkem na minimální počet účastníků.

V této souvislosti je třeba připomenout, že o hodně jde Josefu Řihákovi, který má zdatné vyzyvatele v senátních volbách a může přijít i o svůj vliv v Příbrami. To může jen stimulovat  jeho potřebu spojit se prakticky s kýmkoliv. Už při minulých volbách ukázal, že byl ochoten výměnou za podíl na vládě ve městě eliminovat stranu, která mohla být nepříjemnou opozicí (ODS). Po volbách se přitom mohl spojit s komunisty a vytvořit většinu, upřednostnil ale velkou koalici, která znamenala kompromisy, ale „skýtala klid na práci“ (při kumulaci funkcí klid zejména pro něj) a zároveň přispěla k jasnému mocenskému rozdělení pozic v Příbrami, které ani jedna strana nechtěla měnit.  

sdb

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.