textařské a redakční služby

MTStav pokutu nedostane, doporučil právník Samek

31.07.2014 07:30

Mateřské školy Příbram. Společnost MTStav Příbram, která patří mezi velmi úspěšné firmy ve výběrových řízeních města Příbram, unikla smluvní pokutě, která jí hrozila. Případ se týkal rekonstrukce Mateřské školy Klubíčko v Příbrami, kterou tato firma společně s dalšími školkami rekonstruovala v loňském a letošním roce.



V Klubíčku se o několik měsíců zpozdilo předání zakázky. Na vině byla údajně pokládka povrchu na venkovní terase. Tu nešlo realizovat z toho důvodu, že panovaly nevyhovující klimatické podmínky. Projekt a původní časový rozvrh s touto eventualitou nepočítal, protože se nakonec zpozdilo zahájení stavby. To se týkalo nejen Klubíčka, ale také dalších mateřských škol. Radní Juraj Molnár to tehdy vysvětloval tím, že došlo ke skluzu v dotačním řízení, za které město nemohlo. Následkem toho ale hlavní část rekonstrukcí neprobíhala v průběhu školních prázdnin, nýbrž za plného provozu mateřských škol, což komplikovalo život personálu i rodičům dětí.

I když na některých školkách se pracovalo ještě v zimním období, největší nedodělky zůstaly právě v Klubíčku. Zásadní rozdíl zde byl v tom, že nešlo pouze o nepoložený povrch terasy, ale také další práce (nedodělky na fasádě apod.), ještě nebyly realizovány v městem beztak posunutém termínu.

Smlouva s MTStavem opravňovala město k uplatnění smluvní pokuty. Právní rozbor právníka Tomáše Samka, se kterým město mnoho let spolupracuje, ale jako podklad pro rozhodnutí radních doporučil neuplatnění sankcí. Údajně z toho důvodu, že sice stavební dozor zaznamenal nedodělky, jež šly plně na vrub dodavatelské firmy, ale převážil názor, že hlavní důvod pro zpoždění spočíval na straně města (zpoždění zahájení prací).

Na otázku serveru pribramag.cz, zda bude město uplatňovat smluvní pokutu v případě dalších školek, kde došlo ke zpoždění (většinu realizoval MTStav nebo personálně propojená firma Plomoides – Tomáš Pečenka je spolumajitel obou společností), mluvčí radnice Ondřej Šlechtický uvedl, že o ničem dalším se nejedná.

sdb
 

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.