textařské a redakční služby

Molnár: Odvolání Šedivého je politická pomsta (ROZHOVOR)

11.12.2014 15:59

Rozhovor s předsedou příbramské sociální demokracie Jurajem Molnárem.

Blíží se druhé jednání příbramského zastupitelstva, které bude prvním jednáním s klasickým programem. Bude se konat od 17.00. Jak tuto změnu času hodnotíte?
Beru to jako rozhodnutí vedení města, které zvolilo posun, což možná bude vyhovovat některým občanům, kteří se dříve nemohli z pracovních důvodů na jednání dostavit, ale na druhou stranu to povede zřejmě k tomu, že se pravidelně bude končit pozdě v noci. Je to změna, která má klad i zápor a teprve praxe ukáže, co je silnější. Každopádně na programu je více než 50 bodů, a to je opravdu práce na několik hodin běžného jednání.

ČSSD hraje v tomto období opoziční roli. Je to velká změna oproti minulým letům?
Změna to je znatelná, ale nikoliv fatální. K politice prostě patří role ve vedení i v opozici a ačkoliv mě mrzí, že sociální demokracie ve volbách neuspěla, opoziční roli beru s pokorou, ale myslím, že se budeme chovat konstruktivně, byť se vší důsledností. Rozhodně nemáme v plánu být slepě negativní ke všemu, co se bude projednávat.

Nová je pro vás i pozice předsedy příbramské ČSSD. Už začalo nové vedení nějak pracovat?
Zvolen byl místopředseda místní organizace Petr Větrovský. Je to podle mě logická a dobrá volba, s Petrem máme na mnoho věcí stejný pohled, takže věřím, že spolupráce bude fungovat. Celý výbor místní organizace se již několikrát sešel, máme určité vize a nápady, které budeme postupně konzultovat a prezentovat vnitrostranicky a posléze i vůči veřejnosti. Určitě budeme vidět a slyšet, budeme pracovat a snažit se přesvědčit voliče, že se umíme z chyb poučit.

Jaká je situace ohledně zapojení sociálních demokratů do městských komisí, kontrolního a finančního výboru?
Složení výborů se bude volit na nejbližším zastupitelstvu. Byli jsme vyzváni, abychom do obou výborů nominovali členy, případně předsedu, a to jsme učinili. Rozhodnutí o jmenování jednotlivých členů je na zastupitelstvu, ale zatím situace vypadá, že budeme mít odpovídající zastoupení a že koalice nemá vůči našim personálním návrhům větších připomínek.
Dostali jsme také asi 48 hodin na to, abychom navrhli do každé z městských komisí jednoho zástupce. To jsme také stihli, byť ten zadaný termín byl velmi krátký. Poměrné zastoupení jednotlivých stran v komisích mi přijde férové.

Nová koalice již začala pracovat a hned v úvodu svého vládnutí odvolala ředitele příbramské pečovatelské služby Ivana Šedivého, který byl v uplynulých letech prvním místostarostou města. Jak tento krok hodnotíte?
Z tohoto rozhodnutí cítím politickou pomstu a zdá se, že to tak opravdu je. Pan Šedivý je kvalitním odborníkem na zdravotnictví i sociální péči a nevím o žádných problémech či stížnostech, které by měly znamenat jeho odvolání. Jako jediný důvod jsem zaznamenal jeho působení v minulém vedení města, a to mi nepřijde spravedlivé a objektivní. Pečovatelskou službu vedl dlouho a podle všeho profesionálně, nepovažuji tento krok za správný ani z toho pohledu, že byl učiněn velmi narychlo, ačkoliv má jistě koalice více důležitějších věcí na práci.

Důležitou zprávou pro občany je určitě i fakt, že cena vodného a stočného se v příštím roce nezmění.
Máte pravdu. Velmi důležité je ovšem říci, že na zachování této ceny i v dalším roce nemá zásluhu nové vedení města, ale vedení předchozí a hlavně pan doktor Šedivý, který jako první místostarosta vedl příslušná jednání a nekompromisně vyjednával s jasným důrazem na to, že cena vodného a stočného zůstane v roce 2015 na stejné úrovni jako letos. V říjnu jsme o tom také informovali pomocí tiskové zprávy. Je dobré, aby občané věděli, že tady si nová koalice jednoduše připisuje dobrou práci minulého vedení.

Jaké body z navrženého programu zastupitelstva považujete za stěžejní a jak budete hlasovat?
Jedná se o návrh programu, takže se může měnit, ale důležité je zvolit ze zákona povinně zřizované výbory a projednat i některé body, které pozastavil minulý starosta. Bude se řešit také poplatek za svoz odpadu a další důležité záležitosti. Jak bude kdo z nás hlasovat se všichni dozví při jednání, rozhodně chci garantovat za sebe, že jsem připraven konstruktivně, férově jednat se všemi zastupiteli, tedy i s novým vedením a podpořit dobré věci, které budou v souladu s programem sociální demokracie a s mým svědomím.

Tomáš Vašíček

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.