textařské a redakční služby

Mírná zima šetřila. Výdaje na údržbu středočeských silnic jsou méně než poloviční

17.03.2014 08:27

Praha - Výdaje na zimní údržbu silnic ve Středočeském kraji jsou o více než polovinu nižší než v minulých letech. Díky mírné zimě ušetřila Krajská správa a údržba silnic (KSÚS SK) za období listopad 2013 až únor 2014 celkem 189 milionů korun oproti stejnému období loňského roku, kdy ji přišla zimní údržba na 318 milionů korun. Kraj na zachování sjízdnosti v letošní zimě do konce února utratil 129 milionů korun.



„Pro nás je to samozřejmě dobrá zpráva, protože průměrně stojí silničáře ve středních Čechách údržba silnic za jednu zimu asi 350 milionů. Vloni jsme na sjízdnost silnic vydali dokonce 374 milionů. Mírná zima nám tedy šetřila náklady na posypy cest, pluhování a hlavně nepoškodila silnice v takovém rozsahu jako v období silných mrazů,“ řekl středočeský hejtman Josef Řihák.

Středočeský kraj na běžnou údržbu silnic druhých a třetích tříd přispívá každým rokem částkou kolem jedné miliardy korun. V letech 2011 a 2012 to bylo asi 1,1 miliardy., v roce 2013 činila 922.000.000 korun a v letošním roce půjde na údržbu silnic 1,388 miliardy korun. Z toho je však 500 milionů určeno na odložené financování, a na údržbu a opravu vozovek bude reálně využito 888 milionů.

„Na to, aby kraj udržel svoje silnice v dobrém stavu, by potřeboval daleko více peněz. Částka, kterou máme pro letošní rok ve výši téměř 1,4 miliardy korun, odráží spíše spodní hranici udržitelnosti. Takže ani ta naše letošní úspora po zimě nemůže dorovnat naši finační potřebu na zajištění všech nezbytných oprav,“ konstatoval hejtman.

Stárnoucí a enormně dopravně zatížená silniční síť ve středních Čechách vyžaduje neustálou opravu výtluků, obnovu povrchů silnic, obnovu silničního odvodnění, strhávání krajnic nebo údržbu a opravy dešťových kanalizací. Zahrnuje i náklady na údržbu zeleně kolem silnic, obnovu silničního značení nebo opravy mostů či sanace skalních masivů u komunikací.

red



Diskusní téma: Mírná zima šetřila. Výdaje na údržbu středočeských silnic jsou méně než poloviční

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.