textařské a redakční služby

Městu nepatří pozemek pod zdabořskou zbrojnicí, možná jej získá od manželů Hadačových

01.03.2014 18:32

Příbram (Příbramsko) - Příbram možná smění pozemek na Zdaboři, který se nachází pod zdejší hasičskou zbrojnicí, za pozemek, jež se rozkládá v blízkosti příbramského Padáku, resp. odpočinkové zóny Nový Rybník.

Pokud transakci posvětí příbramští zastupitelé, město by získalo dva pozemky o celkové ploše 213 metrů čtvereční. Recipročně by poskytlo pozemek o ploše 1027 metrů čtverečních. Směna má proběhnout mezi městem a manželi Hadačovými.

„Záměr týkající se směny pozemků byl zveřejněn proto, že manželé Hadačovi o směnu pozemků požádali,“ řekl na dotaz serveru pribramag.cz vedoucí právního odboru příbramského městského úřadu Jaromír Volný.

Volný komentoval také nepoměr velikosti pozemků: „Pokud jde o nepoměr v ploše pozemků, pak takto o směnu pozemků manželé Hadačovi požádali s tím, že v případě realizace směny doplatí městu případnou rozdílnou cenu stanovenou znaleckým posudkem.“

Pozemek, který by mohla Příbram směnit, nenabídlo samo město. „Manželé Hadačovi takto o směnu požádali. Podle sdělení odboru koncepce a rozvoje města městského úřadu je tento pozemek v územním plánu vymezen jako zemědělský půdní fond,“ řekl Volný.

Důvod, proč pozemek, který by město mohlo získat, není spojen s objektem hasičárny, vyplývá ještě z předrevoluční praxe. „K realizaci staveb na pozemcích jiných vlastníků docházelo typicky v období do roku 1989, kdy se tak běžně postupovalo, ať již v souladu nebo v nesouladu s tehdy platnými právními předpisy,“ uvedl Volný.

Realizace staveb na cizích pozemcích však byla za určitých podmínek (při souhlasu vlastníka) právně možná i později a je možná dodnes. „V období do roku 1989 však byla zcela běžná, přičemž mnohdy docházelo k tomu, že lidé byli různými formami přesvědčování či nátlaku nuceni se stavbou souhlasit s tím, že od nich budou později pozemky odkoupeny (neboť realizace staveb „spěchaly“), což už se potom „nedotáhlo do konce“ a k odkupu nedošlo,“ dodal vedoucí právního odboru. Zda se uvedeným způsobem stalo i v případě hasičské zbrojnice na Zdaboři, není z dostupných informací jasné.

sdb

Diskusní téma: Městu nepatří pozemek pod zdabořskou zbrojnicí, možná jej získá od manželů Hadačových

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.