textařské a redakční služby

Kvůli stromům nevidíme les (GLOSA)

23.05.2014 20:51

Některé stromy se jednoduše nevydaří, rostou křivě, nikdy nenaberou do květu a nepřinesou plody. Bývají minoritní částí lesů nebo sadů, které jsou jako celky krásné či užitečné. Škarohlídi procházejí lesem a upozorňují na deformity. Ukazují na ně tak často, až si zcela otráví jinak příznivý dojem z celkového porostu. Nepoznají atmosféru, vůni, pohyb, růst či život lesa.



Byl jsem dnes jako jeden z prvních v jedné volební místnosti hlasovat pro vybrané kandidáty do Evropské unie. Čtyřčlenná komise se ocitla v euroskeptické panice. Důvod? Namísto seznamů řazených podle jmen, na které jsou zvyklí z národních voleb, nyní pracují s řazením podle místa bydliště. Uznávám, že někdo, kdo sedí už desáté volby ve volební komisi a dokáže lehce přiřadit jména k obličejům, může být rozladěn, že nový způsob jen potvrzuje rčení, že každá změna je vždycky jen k horšímu.

Obtížně pochopitelné už jsou další litanie na adresu evropských byrokratů, kteří nám zase posílají jeden z „euronesmyslů“. Mezi členy volební komise padala i peprnější slůvka a být zřejmě jen na těchto lidech, rozpustí Evropskou unii odpolední aklamací.

Přitom jinak vyplněný seznam, který může způsobovat nepříjemnost, je onou jednou deformitou, která ale nepoukazuje na celek. Protože nedokážeme rozlišovat mezi důležitým a nevýznamným a nejen české elity toho zčásti zneužívají při budování vlastní popularity, je evropský projekt pro řadu lidí charakteristický jen diskutabilními rozhodnutími, jež – jak se ukazuje – jsou z části euromýty nebo výmluvy politiků na národní úrovni.

Pokud se nedokážeme povznést nad tím, že seznam je vyplněn jinak, než předpokládáme, pak zůstaneme i do budoucna v zajetí své jednoduchosti, úzkosti, obav z budoucnosti i z Evropské unie. K evropanství nikdy nedojdeme, zůstaneme u obyčejného českého křupanství.

Poznámka: Autor nepropaguje kandidátku LESu a nevidí rozdíly mezi svým češstvím, evropanstvím a lidstvím.

sdb

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.