textařské a redakční služby

Kontejnery na odpad za 4,5 milionu korun. Dává to smysl? (KOMENTÁŘ)

10.07.2014 18:40

Příbram chce vybudovat nové podzemní kontejnery na tříděný odpad. Celkem mají být čtyři v lokalitách Jiráskovy sady, náměstí 17. listopadu, Drkolnovská a II. poliklinika. Z dokumentace k výběrovému řízení vyplývá, že maximální cena těchto staveb může být až 4,6 milionu korun bez DPH, tedy přibližně 5,5 milionu s DPH.



Nový kontejner bude vždy obsahovat nádoby na plast, papír a sklo (barevné a bílé), celkový objem bude devět kubíků odpadu. Způsob vyprazdňování kontejnerů se nebude příliš lišit od současného stavu (vývoz realizovatelný pomocí dvouhákové techniky).

Opravdu to ale Příbram potřebuje?

Pokud by město za stejné peníze nakoupilo klasické kontejnery, získá jich v základní ceně přibližně 550. Lze předpokládat, že cena podzemních kontejnerů se sníží v důsledku výběrového řízení, v takovém případě by šla dolů i cena hromadného nákupu klasických kontejnerů. Údaje jsou tedy ve vzájemné relaci.

Může zaznít námitka, že podzemní kontejnery budou na místech, která plní také estetickou funkci (náměstí). To je sice pravda, ale pak město získá sice čtyři nákladné a vzhledné (resp. nevzhledné, budou pod zemí) kontejnery, ale nevyřeší, co je podstatné. Tedy umožnit sběr separovaného odpadu ve více lokalitách po městě.

Existuje několik jedinců, kteří chodí po Příbrami tak dlouho, než najdou kontejner na tříděný odpad a pak třeba plastovou láhev odhodí. Když se ale budete dívat na lidi, kteří procházejí po náměstí T. G. Masaryka, kde se také nachází podzemní kontejner, většina z nich do něj něco vhodí, pokud jej opravdu míjí. Jsou-li na druhém konci náměstí, využijí běžný koš.

Více menších košů

Možná by tedy bylo efektivnější umístit na dotčené lokality nadzemní koše na tříděný odpad, které lze pořídit v pěkných úpravách. Občané nebo turisté nebudou muset vážit cestu přes celé náměstí, aby se zachovali ekologicky, a velké barevné kontejnery mohou zůstat ve vnitroblocích. Jelikož na těchto místech pravidelně vysypávají koše Technické služby Příbram, nemusí být zas takový problém zajistit i sběr z košů se separovaným odpadem.

A městu zbude spousta peněz, které může investovat do výstavby nebo údržby dalších míst na tříděný odpad. Doba, kdy bude povinnost separovat odpad v každé domácnosti, se rapidně blíží. Město by tedy mělo usilovat o budování menších, ale všude dostupných stanovišť, než investovat do obřích projektů na efekt.

sdb

Diskusní téma: Kontejnery na odpad za 4,5 milionu korun. Dává to smysl? (KOMENTÁŘ)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.