textařské a redakční služby

Komplikované vztahy z minulosti a nerentabilita provozu brání využívání Padáku

04.01.2015 10:22

Lyžařský svah Padák letos lyžařům své brány neotevře. Vloni se bohužel nelyžovalo z důvodu netradičně teplé zimy. A letos je situace taková, že smlouva o podnájmu lyžařského svahu areál Padák Příbram, na jejímž základě společnost Novadus zajišťovala provozování lyžařského svahu, skončila 30. června 2014 a v jednání o jejím prodloužení či výběru nového provozovatele nikdo z bývalého vedení města nepokračoval. Proto se ani nerozběhly přípravné práce na zimní sezónu.

Tuto situaci nové vedení města Příbrami již krátce po svém nastoupení do funkcí začalo řešit. „Bývalý provozovatel svahu, firma Novadus, které patří sněžná děla, obslužné budovy, rolba a skútry, dětský vlek, turnikety a kamery, by v provozování lyžařského svahu pokračoval jen za předpokladu, že by jeho ztrátový provoz město podpořilo částkou 700.000 až milion korun. V rozpočtu však bylo pro tuto lyžařskou sezónu jako příspěvek na permanentky žákům příbramských základních škol vyčleněno pouze 500.000 korun. Dále by bylo provozovatelem nutné zajistit revize všech zařízení a další přípravné práce, které by trvaly nejméně tři až čtyři týdny,“ uvedl k této záležitosti místostarosta města Václav Švenda s tím, že navíc ale stále není dořešena samotná smlouva mezi městem a vlastníkem pozemku (nacházejícím se pod sjezdovkou), kterým je TJ Baník Příbram.

Vedení města se také na začátku prosince setkalo s podnikatelem Tomášem Šedivým, který má od konce roku 2013 s městem uzavřenu nájemní smlouvu (na základě rozhodnutí bývalé rady města na dobu 30 let, za cenu 10 Kč/rok) na pozemek o rozloze asi 1000 metrů čtverečních patřící městu a sousedící se svahem lyžařského areálu Padák, a to za účelem provozování lyžařské školky. Starosta města Jindřich Vařeka a místostarosta Václav Švenda po jednání s panem Šedivým navrhli radě města podpořit v této situaci alespoň lyžování pro příbramské děti a to formou finančního příspěvku na kurzovné v lyžařské školce. „Pan Šedivý nás také požádal o pomoc s posekáním trávy. Toto následně Technické služby dle dohody v prostoru lyžařské školičky i pod svahem Padák provedly. Dále město přislíbilo zajistit mobilní toalety,“ upřesňuje místostarosta Švenda s tím, že celková výše finančního příspěvku se bude řešit na středečním jednání rady města.  

„Provozování lyžařské školy je podnikatelskou aktivitou pana Tomáše Šedivého a město v této situaci pro tuto lyžařskou sezónu již více udělat nemůže. Využívat parkoviště i příjezdovou cestu k areálu je možné,“ dodal na závěr místostarosta Švenda.

Letos se tedy na velkém svahu Padák lyžovat nebude. Otevření lyžařské školičky závisí na jejím provozovateli – Tomáši Šedivém. Ten podle posledních informací jedná s firmou Novadus ohledně zapůjčení dětského vleku a sněžného děla.  

Smluvní vztahy a majetkové poměry jsou komplikované. Město Příbram – jako nájemce – uzavřelo s pronajímatelem TJ Baník Příbram na dobu určitou od 1 dubna 2004 do 31. prosince 2013 smlouvu o nájmu pozemků s vybavením pro provozování lyžařského sportu se smlouvou o smlouvě budoucí kupní, jejímž předmětem je nájem pozemku p. č. 135/2, k. ú. Brod u Příbramě.  

V této smlouvě je uvedeno, že pronajímatel se zavazuje po skončení nájmu prodat nájemci tento pozemek za symbolickou korunu, přičemž však není konkrétně uvedeno, dokdy se tak má stát. TJ Baník Příbram dobrovolně předmětné ustanovení smluvního vztahu nesplnil a výsledkem jednání představitelů TJ Baník Příbram s bývalým místostarostou města Ivanem Šedivým bylo radou města schválené prodloužení doby trvání této smlouvy, to vše na základě dodatků ke smlouvě. Poslední dodatek, jehož předmětem je prodloužení doby trvání nájmu, a to do 30. června 2034 s účinností dodatku od 1. července 2014 a jehož uzavření schválila bývalá rada města na svém zasedání dne 13. října 2014, nebyl ještě ze strany TJ Baník Příbram – ani po urgencích ze strany města – podepsán.

Redakční titulek.
Pavlína Svobodová, tisková mluvčí radnice

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.