textařské a redakční služby

Knihovna v listopadu: přednášky o umění i Persii, autogramiáda, mariáš nebo pikantnosti ze života známých autorů

29.10.2014 10:08

V úterý 4. listopadu od 17.00 nás čeká druhý díl trilogie cesty Luboše Vránka Napříč Persií. Společně se projdeme hornatou zemí opředenou pověstmi, bájemi a pohádkovými příběhy. Navštívíme místa, kde vznikla jedna z prvních civilizací, která dala světu nápady a podněty, které využíváme dodnes.

V úterý 11. listopadu od 17.00 proběhne autogramiáda knihy Sensorium Dei, na jejíž tvorbě se podílel i příbramský rodák Jan Paul. A právě tento výtvarník, odborný konzultant a příležitostný spisovatel (O štěstí v umírání a Deník příležitostného milence) nám přiblíží výše zmiňovanou knihu.

V úterý 18. listopadu od 17.00 proběhne autogramiáda knihy 70 let historie motocyklových závodů v Příbrami autorů Jiřího Ječného a Vladimíra Kuchaříka, na které se podílela i Knihovna Jana Drdy. Návštěvníci se dozvědí, jak kniha vznikala, co stálo za nápadem ji vydat, jak vše probíhalo. Budou jim promítnuty fotografie z knihy, ale i ty, na které se nedostalo. Připomeneme si mnoho slavných závodů a zavzpomínáme na jejich vítěze a vše se závody spjatého. K tomu dopomohou i pánové Vltavský, Pinta, Stloukal, Kuchařík, Dušek, Saka, Sedláček a Huml – závodníci, o nichž kniha pojednává, a kteří přislíbili účast na autogramiádě.

V sobotu 22. listopadu od 9.30 zazní šustění karet v pivnici Elis při tradičním (v netradiční čas) Svatováclavském turnaji ve voleném mariáši (pro tři hráče). Hrát se bude o desetníky po čtyři hodinová kola. Takže mariášníci: „stosedm v červených… flek, re, tutti“. Však to znáte! Prezentace účastníků začne již v 9.00.

V úterý 25. listopadu od 17.00 proběhne další pokračování cyklu z Dějin umění s názvem Náměty a symboly ve výtvarném umění. Příběh obrazů nám mnohdy uniká a my jsme ochuzeni o plnohodnotný zážitek při prohlížení uměleckých děl. Abychom lépe porozuměli biblickým a mytologickým příběhům, které se často objevují ve výtvarném umění, je potřeba se seznámit s náměty a symboly, které jsou pro díla důležité.

Listopadová pondělí (s výjimkou státního svátku) od 16.30 jsou vyhrazena setkáním nad Texty z 20. století. K slyšení budou texty a pikantnosti ze života našich významných autorů. Přednášet bude Stanislav Sloup.

Všechny akce proběhnou v hlavní budově Knihovny Jana Drdy (nám. T. G. Masaryka 156).

Václav Chvál, Knihovna Jana Drdy

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.