textařské a redakční služby

Kieslowski přiveze do Příbrami i nové skladby s vůní Normandie

21.02.2014 11:14

V Příbrami přivítáme poprvé pár, jehož tvorba již pár let zpestřuje a občerstvuje českou hudební scénu nápaditými a originálními písničkami, které se pohybují mezi country a elektronikou, rockem a šansonem, lyrikou a sarkasmem. Pod jménem odkazujícímu k filmovému světu se skrývá zpěvačka a klavíristka Marie Kieslowski a kytarista a zpěvák DKP (David K. Pomahač), který sbíral muzikantské zkušenosti i jako člen kapel Bez Peří, Houpací koně nebo v doprovodné kapele Xaviera Baumaxy. Ten je i převážným autorem hudby a textů, které se zabývají zejména rozličnými podobami vztahů, jejichž tématické rozpětí možná nejtrefněji definují názvy dvou z jejich klíčových songů: Krátká píseň o lásce a Krátká píseň o zabíjení.

Poprvé na sebe sympatické duo upozornilo v roce 2011 albem Tiché lásky, které zaujalo kritiku tím, že díky ní „...škatulka alternativní folk právem smyla neatraktivní nánosy patosu a stagnace“. Další album Na nože vydané v roce 2012 u labelu Indies Scope naplňuje načaté téma vztahů, lásky, nejistot, strachů, dospívání a hledání klidného místa, kde již není potřeba nic říkat.

Zvukově se deska rozrostla a přináší nové hudební prožitky. Hlasy jako by byly v posluchačově hlavě, v dálce se nese nebeský zvuk kytar a pod podlahou tepe něco živého a děsivého. DKP odhaluje ještě více ze sebe sama, ale pozor, tyto zpovědi nejsou pláčem. Kieslowski se drží upřímné české poezie a hudebních aranží, které jsou bez vytáček. Spolu s Marií, která vnáší hravost a něhu, je deska Na nože skutečně jako nůž, který se zařezává hluboko do masa, kde ovšem neteče krev.

Zajímavé je i to, že následně vyšlo i album remixů (s jemně ironickým názvem Na lože), kde si z jejich písněmi pohráli například belgický zvukový mág Guy Van Nueten, Dutch Rall (USA), Jan Čechtický z Ohm Square, Moimir Papalescu, Kittchen či Bonus.

Důležité pro Kieslowski je i místo, v němž hudbu skládají, dotvářejí a nahrávají, a tak jestliže album Na nože vznikalo na chalupě v Kytlici v Lužických horách, nyní na přelomu ledna a února kapela strávila dva týdny ve starém domě v městečku Sourval ve francouzské Dolní Normandii, kde spolu s Janem P. Muchowem natočili materiál pro další album, plánované na září tohoto roku.

Poetiku svých písní, která se pohybuje od lyriky takřka romantické, přes drsné zpovědi až po ironii a sarkasmus Kieslowski skvěle přenášejí na posluchače během svých výtečných koncertů, na nichž vynikne jak jejich hudební kreativita, tak osobní šarm, schopnost upřímné komunikace a v neposlední řadě smysl pro humor.

Toho všeho se 6. března dostane v míře vrchovaté i příbramským posluchačům v klubu Na Zemi na rozhraní ulic Pražské a V Brance, kde Kieslowski v péči Spolku ve Čtvrtek vystoupí od 20.00. A kapela slibuje i malou ochutnávku z písní, které vznikly čerstvě ve Francii!


Redakční titulek. Na našem FB profilu www.facebook.com/pribramag najdete ochutnávky skladeb i pár fotek ze zmiňovaného francouzského natáčení.

Jiří Smrček

Diskusní téma: Kieslowski přiveze do Příbrami i nové skladby s vůní Normandie

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.