textařské a redakční služby

Když Babiš, pro ne třeba Vařeka? (GLOSA)

19.01.2014 20:39

O tom, zda se Andreji Babišova vydaří jeho politická mise, zatím neví ani on sám. Co ví bezpečně (a my občané nikoliv) je, zda má záměry čisté, nebo pokoutné.

Babišovi můžeme mnohé zazlívat, ale jednu věc mu nelze upřít. V širokém měřítku a v jistém ohledu bezprecedentně rehabilitoval myšlenku, že by podnikatelé měli působit v politice. Nikoliv političtí podnikatelé, kteří neměli žádný mandát, nebo podnikatelé, kteří mandát dostali, ale politiku považovali jen za prostředek ke zbohatnutí.

Babiš vstoupil do politiky jako řada jemu podobných osobností ve vyspělém světě, kteří se prosadili nejdříve v byznysu, a pak se realizovali v politice.

V Příbrami je mnoho zajímavých osobností v podnikatelském životě. Když pozice v podstatě vyklízí ODS (mj. svou letitou koalicí s ČSSD, která ji dokázala v očích příbramské veřejnosti předčít) a TOP 09 zatím nenabrala tu správnou sílu (a dlužno dodat, že je otázka, zda ji má možnost v „plebejské“ Příbrami nabrat), je potřeba, aby zde existoval protipól silné sociální demokracii.

Nikoliv z toho důvodu, že by bylo třeba socialisty nějak potírat, ale čistě z pragmatických příčiny. V demokracii nebylo vymyšleno zatím nic lepšího než střídání stran u moci a předkládání různorodých řešení. Pohled současné sociální demokracie v Příbrami je v mnohém populistický, existuje tu prostor pro hlas, který bude racionální, ale nikoliv ideologický. A především transparentní v tom smyslu, že i problémy dokáže obyvatelům komunikovat, a nikoliv před ní zatloukat. To někteří současní politici neumí, protože se obávají, že by je za to potrestala veřejnost v dalších volbách.

Takový hlas může poskytnout výrazná podnikatelská osobnost nebo skupina podnikatelů. Těch, kteří nepotřebují v politice usilovat o získání veřejných zakázek nebo přihrávání malých domů, ale těch, kteří něco dokázali, mají zkušenost z prostředí, ve kterém působí, a kromě zaměstnání lidem jsou ochotni a schopni dát něco víc městu, ve kterém žijí a podnikají.

sdb

Diskusní téma: Když Babiš, pro ne třeba Vařeka? (GLOSA)

Datum: 20.01.2014

Vložil: josef vacek

Titulek: Bude mít Příbram svého Babiše?

Jindřich Vařeka by byl bezesporu silný protikandidátem příbramské levice a také stávajícího podnikatelského „establishmentu“ spojeném se současnou radnicí. Samozřejmě za předpokladu, že by chtěl do místní příbramské místní schůzky vstoupit. Problém však tkví v tom, že Jindřich Vařeka po odchodu z rodinné firmy RAVAK, v současné době velmi intenzivně rozvíjí činnost své nové firmy „ POWERKRAFT“. Rozjezd nového podniku ho podle mého názoru zaměstnává natolik, že na další aktivity v oblasti veřejného života v Příbrami nebude mít prostor. Nicméně registruji, že je stále bystrým pozorovatelem příbramské politiky. Třeba jeho čas přijde za další čtyři roky, u lidí jeho formátu není nikdy pozdě.

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.