textařské a redakční služby

Je Příbram městem pro byznys? (NÁZOR)

05.01.2014 16:00


 
Město Příbram má dlouhodobě nejvyšší nezaměstnanost ve Středočeském kraji. V říjnu to bylo 8,6%, na konci roku 2013 už 8,8 % nezaměstnaných. Kdo dostává zakázky v tomto městě?

Zateplování budov realizuje příbramská firma MT Stav. Když nemá tato firma kapacitu na provedení prací, jako v případě loňského zateplování školek, zakázku dostane firma z Plzeňska. Zateplování provádí i mnoho dalších zdejších společností, například  Kompakt, RIOS, Formen, Inco, Staveko a další. Bohužel pro tyto firmy práce není.

Revitalizaci zeleně provádí většinou firma H rekultivace. Ta realizovala například zakázky na revitalizaci zeleně v Klidové zóně Horní Obora, kruhové objezdy a další. Firma H rekultivace sídlí v Chomutově. Ten je od Příbrami 180 kilometrů. Celkem 360 kilometrů každý den musí ujet zaměstnanci, aby zvelebili město Příbram.

Některé dny tu bylo několik vozidel od této firmy. Přitom v Příbrami je několik firem, které by tyto zakázky mohly realizovat. Třeba Zahradnictví Obora nebo Zahradnictví pana Voláka. Zvládly by to i Technické služby města. Ty by ale nemohly čerpat dotaci jako příspěvková organizace města.

Silniční stavby provádí nejvíce rakouská firma Strabag. Během posledních několika let to jsou práce za několik set milionů korun. V roce 2012 pracoval Strabag najednou na třech velkých zakázkách.

Náměstí T.G. Masaryka, náměstí 17. listopadu a Mariánská ulice. Stejnou práci provádí i příbramská firma Kosta. Ta nedostala ale v poslední době žádnou významnou zakázku od města. Na náměstí T.G. Masaryka realizovala kamenické práce firma Grano Skuteč. Skuteč leží za Pardubicemi, to je asi 250 kilometrů jedna cesta. I na tyto práce by se našla v našem okolí firma. Třeba Kámen Hudčice. Vzdálenost v tomto případě by byla asi 20 kilometrů od Příbrami.

Podobné je to i jinde. Pečovatelskou službu města, pod kterou patří i Domov seniorů, zásobuje masem Masna Blovice. I přes to, že v Příbrami je poměrně velký masokombinát. Má ale smůlu. Za několik měsíců skončí příbramská mlékárna. Před lety už skončila sodovkárna.

Jen pro zajímavost. V této soutěži měst uspěla i Dobruška, kde je vyšetřováno několik úředníků za korupci. Myslím, že se takové hodnocení měst moc nepovedlo. Podle mého názoru město Příbram svoje firmy moc nepodporuje. Byznys tu mají spíš přespolní.

Obsah příspěvku nemusí vyjadřovat stanovisko redakce.

Vladimír Srnka, Březové Hory

 

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.