textařské a redakční služby

Jaký je smysl sucha na Příbramsku? (GLOSA)

14.08.2015 16:47

Momentální sucho se rozpíná do Balkánu až kamsi k Baltu. Už před lety o tomto pásu, který může být potenciálně velmi suchý, hovořil profesor Cílek. Nějak se mi tomu nechtělo věřit, ale opět se mi potvrdilo, že co Cílek říká, dobře říká.

Jaký je smysl tohoto sucha na Příbramsku? Ne ne, žádná metafyzika. Ale na druhou stranu by to nemělo skončit pouze návštěvou plavečáku a zmrzlinou na Rynečku. Měli bychom najít nějaké smysluplné využití, které ukáže, že se dokážeme přizpůsobit měnícím se podmínkám. A zejména, že dokážeme adaptovat své potomstvo.

Zrušte tedy letní dovolenou v klimatizovaném penzionu a vezměte děti na poctivý vandr. Se vším, co s tím souvisí – spaním pod širákem, pěší chůzí, koupáním v rybníku, vařením na ohni, příležitostným hladem i žízní, otlačenými rameny od řemenů batohu a rozumnou mírou vyčerpání.

Většinově vedeme děti k tomu, že zítra a pozítří bude materiálně ještě lépe než dneska. Vozíme je auty, plánujeme jim stálé atrakce a zábavu, chystáme jim samé dobroty natolik, že spousta dospívajících trpí problémy typu anorexie či bulimie. Čechráme jim polštáře – fakticky či obrazně.

Přitom budoucnost v současnosti malých dětí bude patrně úpornější. A budou o to více frustrovaní, čím více jim rodiče budou ukazovat všechny konzumní plody současnosti.

Proto vezměte batoh, jídlo na tři dny a vyrazte bez opalovacího krému, repelentů a jiných blbostí do Brd. Vrátíte se trochu jiní – vy i vaše děti. A třeba bude i pršet…

sdb

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.