textařské a redakční služby

Jaké jsou cíle projektu Moderní Příbram?

07.10.2014 05:53

Projekt Moderní Příbram je myšlenkově inspirován projektem Rekonstrukce státu. Je stanoveno devět oblastí, které mohou město Příbram přiblížit ke stavu, kdy bude městem moderním a to především ve vztahu k občanům a veřejnosti. V každé vybrané oblasti fungování města Příbram je vymezen konkrétní cíl, jehož stanovení vychází z příkladů dobré praxe jiných měst.

Cíle projektu:
Obecné oblasti a konkrétní cíle projektu Moderní Příbram jsou vymezeny následovně:

1. Přístupné jednání zastupitelstva města
Stanovení zahájení času jednání zastupitelstva města na 17. hodinu a jeho konání jednou za měsíc s možností zhlédnutí online přenosu a záznamu na webu města.

2. Dostupné materiály pro zastupitelstvo města a radu města
Rozšíření elektronických zápisů na webu města z jednání Zastupitelstva města (ZM) a Rady města (RM) o podkladové materiály, aby se každý občan mohl dozvědět na základě jakých informací zastupitel/radní hlasoval.

3. Průhledné veřejné zakázky
Přehledné zveřejnění kompletních informací o veřejných zakázkách města na webu www.pribram.eu, především po dobu realizace zakázky (smlouva s případnými dodatky, zadávací dokumentace, nabídky apod.).

4. Srozumitelné hospodaření města
Pravidelně a srozumitelně informovat na webu města a v měsíčníku Kahan o hospodaření města, stavu rozpočtu a ratingových analýzách.

5. Vysvětlená usnesení a rozhodnutí
Využití měsíčníku Kahan také ke zveřejňování důležitých usneseních ZM a RM včetně vysvětlujících komentářů.

6. Kvalitní městský úřad
Zavedení kontroly kvality činností městského úřadu podle standardního nástroje na zjišťování kvality (např. CAF) a zveřejnění obecných výstupů kontroly na webu města.

7. Efektivní městský úřad
Provedení personálně organizačního auditu Městského úřadu, aby „velikost“ úřadu odpovídala požadovaným službám občanovi nebo veřejnosti s tím, že minimálně výsledky auditu budou zveřejněny (dlouhodobě) na webu města.

8. Poskytování kvalitních služeb
Provedení analýzy (včetně zveřejnění jejich výsledků na webu města) možné reorganizace (především transformace na s.r.o.) vybraných příspěvkových organizací města (Technické služby, Sportovní zařízení města) tak, aby došlo ke zlepšení kvality služeb při přijatelných nákladech pro město.

9. Hospodárná péče o majetek
Určení strategického majetku města, který bude považován za nezbytný (historický apod.) a nedojde dlouhodobě k nabídce jeho prodeje.

Zdůvodnění vymezení jednotlivých konkrétních cílů a odkazy na příklady dobré praxe jiných měst si můžete prohlédnout na webu projektu.

Realizace projektu
Po uzavření podávání kandidátek do voleb zastupitelstva města Příbrami, které se budou konat 10. a 11. 10. 2014, jsem od registračního úřadu pro volby (Městský úřad Příbram) získal kontakty na volební zmocněnce všech 12 zaregistrovaných kandidátek. Volebním zmocněncům jsem zaslal e-mail s dotazem na možné zapojení lídrů kandidátek do projektu. V případě, kdy se mnou nekomunikovali zmocněnci, tak jsem oslovil přímo lídry jednotlivých kandidátek, zda se do projektu zapojí a to formou osobního setkání, elektronicky, nebo se do projektu nezapojí.

Lídři všech zaregistrovaných kandidátek, v případě osobního nebo elektronického zapojení do projektu, obdrželi cíle projektu a anketní formulář. Ve formuláři se vyjádřili, zda příslušný konkrétní cíl v případě zvolení do zastupitelstva města Příbrami pro období 2014–2018 budou prosazovat (ANO – budeme prosazovat), nebo jim přijde současný stav vyhovující (NE – současný stav je vyhovující).

Průběžné výsledky osobní a elektronické komunikace s lídry kandidátek do voleb zastupitelstva města Příbrami si můžete prohlédnout na webu projektu.


Poznámky:
1. Projekt je mojí čistě osobní, občanskou aktivitou a všechny s ním spojené náklady hradím z vlastních finančních zdrojů.
2. Jsem středoškolský učitel. Od roku 2002 žiji v Příbrami. V letech 2001 až 2002 jsem byl členem Unie svobody, od té doby jsem nebyl (ani v současnosti nejsem) členem žádné politické strany nebo hnutí. V roce 2002 jsem byl volebním zmocněncem Změny pro Příbram, v roce 2010 jsem byl volebním zmocněncem SOS Příbram, v roce 2006 jsem kandidoval do zastupitelstva Města Příbrami za Změnu pro Příbram. V období 2002 až 2008 jsem byl po nějakou dobu členem komisí pro vzdělávání a sport, jako poradních orgánů Rady města.


Redakční titulek.
Luděk Fára, autor projektu ModerniPribram.cz

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.