textařské a redakční služby

I přes opakované stížnosti se na Březových Horách nic neděje (NÁZOR, FOTOGALERIE)

03.04.2014 16:20

V loňském roce jsem psal o tom, že většina investic jde pouze do některých částí města. Bohužel stejná situace se opakuje i v roce 2014. Na Březových Horách se žádné větší rekonstrukce letos dělat nebudou.



Přitom opravy chodníků požadoval již za svého působení zdejší osadní výbor, než ho vedení města v roce 2011 zrušilo. Reakce byla vždy stejná: „Máme omezené finanční prostředky, snad příští rok.“ Takové odpovědi se opakovaly rok co rok. A v ulici K dolu Marie opět rozkvetly na chodníku pampelišky.

Na rekonstrukce městských vozovek půjde v letošním roce mnoho milionů korun. Jaká je situace na Březových Horách? Na náměstí Hynka Kličky ústí dvě ulice, které dodnes nemají zpevněný povrch. To znamená, že povrch je z uježděné hlíny. Je to ulice Rudná a Pod Struhami. Druhá jmenovaná slouží dokonce jako prohlídková trasa pro návštěvníky Hornického muzea. Jakou to asi dělá reklamu, když se turisté po dešti musí procházet blátem? Nikoho ve vedení města to nezajímá. Nikomu nevadí, že zde žijící lidé si nosí bláto ze „silnice“ do domů. Aby se to změnilo, musel by tu bydlet asi zastupitel nebo úředník. Za mnoho let zde ale žádný úředník nebyl. Mají pro ně důležitější věci. Jako třeba čerpání předražených dotací z EU. Možná by situaci v těchto dvou ulicích město mělo prezentovat při každoročních přehlídkách cestovního ruchu. To, že třetí největší město ve středních Čechách má v okolí náměstí nezpevněný povrch na ulicích, je skutečná rarita a „turistická atrakce“. Podobná situace je i na Nádvoří msgr. Korejse na dole Marie. Louže nebo bláto.

Dlouhodobě ve špatném stavu je také březohorský hřbitov. Probíhá zde pouze nezbytná údržba jako sekání trávy a hrabání listí. Vandaly a zloději kovů jsou zde ničeny hroby a zařízení hřbitova. To hřbitov v Příbrami prošel v roce 2012 nákladnou opravou. Samozřejmě za peníze EU. Předražená zakázka byla z 5.512.904 korun navýšena na 6.598.780 korun. A na březohorský hřbitov se peníze nenašly. A nemuselo by to být ani šest a půl milionu korun. Stačilo by pár stovek tisíc na nové lavičky, cesty a na opravu hřbitovní zdi. Ale bohužel nic.

V roce 2012 se také provedly opravy okolí kostela na náměstí T. G. Masaryka. Zhruba 600. 000 korun stálo ozelenění okolí kostela a asi 800.000 korun stál nový nátěr fasády. Na okolí a na fasádu kostela na náměstí J. A. Alise se peníze nenašly.

Dne 16. července 2013 jsem posílal na vedení města zprávu včetně fotodokumentace o tom, že jsou v havarijním stavu opěrné zdi v ulicích Husova a U Dolu Anna. Do dneška jsem nedostal odpověď. A opět se nic neděje. Zdi se nadále rozpadají a občan pouze slyší, jak příslušní úředníci dělají svoji práci dobře a mají důvěru od vedení města. Není to ale pravda. Pracovní výsledky některých úředníků jsou žalostné.

V roce 2016 se budou konat v Příbrami oslavy 800 let od založení města. Jako součást těchto oslav se uskuteční v červnu 2016 jubilejní 20. Evropské setkání hornických a hutnických měst. Přijedou návštěvníci ze Slovenska, Rakouska, Německa, Polska, Maďarska, Francie, Nizozemska, Itálie a dalších zemí. Určitě zavítají i na Březové Hory. Ale to, co zde uvidí, neudělá dobrou reklamu našemu městu. Je smutné, že si sociální a občanští demokraté ve vedení města neuvědomují to, jak špatné si odnesou návštěvníci z celé Evropy zážitky z našeho města.


Obsah příspěvku nemusí vyjadřovat stanovisko redakce. Redakční titulek. Snímky si můžete prohlédnout na našem FB profilu – www.facebook.com/pribramag.
Vladimír Srnka, Březové Hory



Diskusní téma: I přes opakované stížnosti se na Březových Horách nic neděje (NÁZOR, FOTOGALERIE)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.