textařské a redakční služby

HZS Příbram a SOŠ Dubno spolupracují přes dvacet let na přípravě hasičů

20.10.2014 17:05

Takto jednoduše by se nechala vystihnout dlouholetá spolupráce mezi SOŠ a SOU Dubno a HZS Středočeského kraje, územní odbor Příbram. Již více než 20 let se tyto dvě instituce věnují přípravě žáků v oboru požární ochrany.

Za tuto dobu byly nabízeny ze strany SOŠ a SOU Dubno různé varianty oborů zaměřených na tuto odbornou oblast. První vyučovaný obor se nazýval Strojník pro požární techniku, který se transformoval do čtyřletého maturitního oboru Strojník požární techniky. V současné době je nabízen obor Požární ochrana zaměřený na rozvoj odbornosti žáků v oblastech požární techniky, ochrany a prevence, který je rovněž zakončený maturitní zkouškou.

Tento obor v současnosti lépe reaguje na situaci na trhu práce a je vhodný pro chlapce, ale i pro dívky. Žáci v rámci studia mimo jiné navštěvují stanici HZS Příbram, kde absolvují část výuky odborných předmětů. Zde výuku zajišťují zkušení lektoři z řad HZS Středočeského kraje, kteří například vyučují požární taktiku či technický výcvik.

V rámci výuky žáci získají také osvědčení o odborné způsobilosti – Nástupní odborný výcvik a Strojník. Mezi další výhody je získání řidičského oprávnění skupiny C a novinkou je možnost získání odborné způsobilosti – Technik požární ochrany. V současné době je připravována v rámci studia pro nejlepší žáky možnost získání odborné praxe na HZS Středočeského kraje, ÚO Příbram.

Vzhledem k těmto skutečnostem lze říci, že se nejedná jen o obor zajímavý, ale především o obor lukrativní, o který je zájem na trhu práce. Územní odbor Příbram v současnosti zaměstnává 25 absolventů výše uvedených oborů, což je téměř třetina příslušníků na územním odboru Příbram.

Další absolventy najdeme v ostatních územních odborech HZS Středočeského kraje, Plzeňského kraje, Jihočeského kraje a hl. města Prahy. Dále bychom našli absolventy těchto oborů také v řadách Záchranného útvaru ČR nebo v řadách Policie ČR či Armádě ČR, kde využívají své tělesné kondice a orientaci v základních právních předpisech ČR.

Absolventi těchto oborů nacházejí také uplatnění v soukromém sektoru jako hasiči např. na letišti Václava Havla, v jaderné elektrárně Temelín či v České televizi. Dále se uplatňují jako revizní technici požárně bezpečnostních zařízení nebo jako technici požární ochrany. Někteří absolventi také volí cestu dalšího studia požární ochrany na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava, a tak není divu, že se s maturanty SOŠ a SOU Dubno můžeme setkat i na takových pozicích jako vyšetřovatel požárů, velitel družstva, specialista IZS, instruktor potápěčů, letecký záchranář nebo vědeckovýzkumný pracovník.

Pavel Šušola, vyšetřovatel ÚO HZS Příbram

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.