textařské a redakční služby

Hvězdy světového kalibru na jediném pódiu zazpívají na nádvoří zámku Dobříš (FOTOGALERIE)

05.06.2014 07:55

Dvě sólistky – sopranistky a dva sólisté – barytonista a tenorista. Umělci Národního divadla (ND) Marie Fajtová, Martin Šrejma, Yuki Šrejma Kinjo a Vratislav Kříž. V sobotu vystoupí všichni čtyři na jedinečném koncertu pod širým nebem na nádvoří zámku Dobříš.

Kromě přední české scény spojují umělce také hudební zkušenosti ze zahraničí či významná pěvecká ocenění. Už 7. června od 20.00 promění prostranství před rokokovým zámkem v romantický amfiteátr. V první části jej opanují slavné operní árie a dueta, ve druhé polovině pak zazní známé skladby z operet.

Repertoár koncertu zahrnuje jména skladatelů B. Smetany, A. Dvořáka, W. A. Mozarta, G. Verdiho či J. Strausse.

„Chceme v lidech navodit dobrou náladu a energii, většinu melodií si budou jistě pobrukovat s námi,” řekl Vratislav Kříž, který spolu se svojí agenturou Croce koncert spolupořádá. Sám působí jako sólista opery ND od roku 1987, ztvárnil zde role jako Rodrigue z Verdiho opery Don Carlos, Mozartova Dona Giovanniho, ale i Přemysla ze Smetanovy Libuše či Stárka z Janáčkovy Její pastorkyni. Působí na koncertních pódiích ve Švýcarsku, USA nebo Číně.

Pravidelných zahraničních koncertů se účastní také sólista Státní opery Praha a stálý host ND Martin Šrejma. V roce 2011 například nastudoval roli Michelise v Řeckých pašijích Bohuslava Martinů v Teatro Massimo v Palermu. Na svém kontě má roli Alfreda z La Traviaty, Tamina z Kouzelné flétny či Jeníka z Prodané nevěsty.

Sólistkou Opery Národního divadla je i sopranistka Marie Fajtová, která koncertně vystupuje s Pražskou komorní filharmonií a Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy. Úspěšně se představila ve francouzském Rennes, v Lucemburku nebo v královské opeře ve Versailles. Bývalá členka Divadla J. K. Tyla v Plzni v minulosti figurovala mimo jiné v roli Donny Elviry v opeře Don Giovanni, jako Zuzanka a Hraběnka ve Figarově svatbě, Frasquita v Carmen či Karolina v opeře Bedřicha Smetany Dvě vdovy.

V ženském hlasu bude Fajtové kontrovat zpěvačka a japonskými kořeny Yuki Šrejma Kinjo, která debutovala v pražském Stavovském divadle v roce 2008 s rolí Zerliny v Mozartově Donu Giovannim. Absolventka hudební akademie v italském Miláně zpívá také ve Státní opeře Praha (Papagena v Kouzelné flétně či Barbarina ve Figarově svatbě), v ND a nejsou jí cizí ani venkovní vystoupení – před dvěma lety debutovala na otáčivém hledišti v Českém Krumlově.  

Čtveřici pěvců povede na zámku Dobříš dirigent Opery Národního divadla v Praze František Drs. Jeho repertoár zahrnuje na třicet operních děl a dvanáct baletních provedení. V poslední době se podílel mimo jiné na nastudování světové premiéry opery Válka s mloky Vladimíra Franze.

Koncert na nádvoří zámku Dobříš začne ve 20.00.

 

Tip: Snímky najdete na našem FB profilu - www.facebook.com/pribramag.

Michaela Rozšafná
foto: archiv zámku Dobříš a archiv ND

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.