textařské a redakční služby

Konečně nejsou peníze (GLOSA)

12.12.2013 16:28

Kdo v Příbrami dlouhodobě kritizuje, že ve městě fungují herny a kasina, a především kdo upozorňuje na v minulosti jednoznačné zvýhodňování sportu při rozdělování peněz z hazardu na úkor ostatních oblastí života, musel na pondělním jednání příbramského zastupitelstva zaznamenat zajímavý obrat. Těžko říci, zda obrat trvalý.

Zatímco doposud největší příbramské kluby (fotbalisté, cyklisté, hokejisté a volejbalisté – i když ti s výpadkem) dostávaly miliony, které plynou do příbramské kasy z hazardu (ročně jde o částku mezi 20 a 30 miliony korun), tak v pondělí se tento tah na branku nekonal.

Proč? Peníze z hazardu jsou k dispozici, ale budou zapojeny do „běžného“ financování. V rozpočtu, o němž v posledních letech zejména místostarosta Ivan Šedivý (ODS) hovořil jako o pýše vedení radnice (a do určité míry měl pravdu, protože navzdory schodkovému hospodaření se vždy dařilo naplňovat rozpočtové příjmy, držet náklady na uzdě a spolufinancovat projekty z evropských zdrojů), zejí díry.

Protože vedení příbramské radnice už před časem přistoupilo na dogmatickou argumentaci stylu „teď jsme prodali I. polikliniku a nyní tyto peníze dáváme na školky v Žežické“ (dogmatickou proto, že peníze kromě prostředků cíleně vázaných žádný praporek nemají), tak si dovolíme podobně demagogickou konstrukci. Peníze nejsou, protože se radnici nepodařilo prodat, co si předsevzalo. Například chatu Granit, nebytové prostory apod.

Po bitvě každý generál, ale připomínka faktu opozičními zastupiteli z TOP 09, že to byli právě oni, kdo při sestavování rozpočtu upozorňovali na to, že zmiňované příjmy jsou velmi nejasné, byla jasná a na místě. Město bez základní veřejné diskuse do návrhu rozpočtu dalo například prodej chaty Granit, načež vznikla vlna kritiky (a to i od těch, kteří o Granitu ani nevěděli, jinak by se tam možná rádi rekreovali). Vše vyústilo v situaci, kdy se chata neprodala a dnes starosta Pavel Pikrt (ČSSD) říká, že šlo o správné rozhodnutí.  

V Příbrami působí silná sportovní lobby, která své schopnosti ukázala v průběhu posledního více než roku, kdy přesvědčila většinu zastupitelů, že peníze mají jít většinově jen do sportu. Příležitostně se k tomu v příbramských médiích objevují články, které tuto myšlenku podporují. Apelují přitom na první signální – sport snižuje riziko výskytu patologických jevů ve společnosti, jde o prevenci kriminality apod. Problém je samozřejmě podstatně složitější. Důležité je říci, že prevencí zneužívání drog či kriminality je všestranný rozvoj osobnosti jako po fyzické, tak psychické, duchovní či morální stránce.

Příbram má jednu z nejvyšších hladin kriminality v republice, přitom se tu celá léta podporuje sport. Ano, lze říci, že bez sportu by možná bylo ještě hůře, ale stejně tak můžeme konstatovat, že toto jednostranné zaměření naopak situaci zhoršuje tím, že se nedostává prostředků na jiné oblasti.

Je proto důležité, aby peníze z hazardu, které jsou zčásti „krvavými diamanty“, protože ničí životy a rodiny lidí, kteří tomuto svodu cele podlehnout, šly také do jiných sfér života – kulturní, sociální, školské, vzdělávací a tak dále (když už tedy hazard v Příbrami trpíme). Sport musí tvořit vyváženou součást tohoto mixu, protože na život jedince má spíše kladný účinek, ale má-li být tento jediný, pak je zcela nedostatečný.

Někteří příbramští zastupitelé ještě v průběhu letošního roku přisoudili 100 procent tehdy dostupných finančních prostředků z hazardu sportovcům. Na pondělním jednání zastupitelstva už titíž hovořili o tom, že peníze nemohou jít pouze na sportovní aktivity. Je otázkou, zda toto jejich vyjádření nebylo pouze trikem, jak upokojit tu část veřejnosti, která nefandí pouze sportovcům. Navíc trikem, který je velmi levný, protože aktuálně stejně žádné peníze k dispozici nejsou.

sdb

comments powered by Disqus

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.