textařské a redakční služby

Hřeje si někdo parkovací dům v Příbrami pro „svou firmu“ (KOMENTÁŘ)

26.06.2014 12:58

V Příbrami se v posledních letech diskutuje o neutěšeném parkování zejména v centru města. Při rekonstrukci náměstí T. G. Masaryka došlo k výrazné redukci parkovacích míst, která je z pohledu turisty i „estéta“ jistě žádoucí, z pohledu motoristy a místního podnikatele tristní. Město zatím nedokázalo na situaci adekvátně reagovat. Čeká se na takzvaný parkovací dům u nemocnice.



Jeho vybudování bylo několikrát odloženo a důvody byly už mnohokrát popsány. Co je zajímavé, je současné otálení radnice. Poslední zájemce o koupi plochy včetně projektové dokumentace se tohoto nápadu vzdal už téměř před dvěma lety. Mezitím přišli někteří příbramští zastupitelé s nápadem vybudovat na místě provizorní parkoviště.

Odepsaná drahá dokumentace
Z vyjádření některých zástupců města nebo úředníků je patrné, že toto jednoduché řešení naráží na nepochopení. Jeden důvod naznačil nedávno zastupitel Václav Švenda. Projektová dokumentace byla drahá (čtyři miliony korun) a vedení radnice občanům jen těžko vysvětlí, že šlo o promarněnou investici.

Objevují se také spekulace, že plochu ve skutečnosti koupí nějaká firma, která nemovitost využije ke zcela jiným účelům.

Protože ale v Příbrami není nic nemožné, současné (ne)dění nahrává i spekulaci o tom, že parkovací dům je jedno z posledních stavebních zlatých vajec. Pokud totiž nahlédnete do zásobníku nápadů příbramské radnice, nenajdete už téměř žádné větší stavby, které by chtělo město realizovat. Tu opravy některé ulice, protažení chodníku nebo cyklistické stezky. Realizace velkých a nutných projektů jako obchvat jsou v gesci organizací mimo město. A tak parkovací dům představuje jednu z posledních investic v řádu mnoha desítek milionů korun.

Při praxi, kdy v Příbrami stavební projekty získávají stále stejné firmy (podotýkáme, že na základě nejnižší ceny ve výběrových řízeních), může být parkovací dům zajímavou zakázkou, o které budou ještě rozhodovat příbramští úředníci a zastupitelé.

Když ne Evropská unie, tak kdo?
Opustíme-li svět spekulací, je třeba konstatovat, že parkovací dům je jednou velkou prohrou současné koalice, která ukazuje jediné. V Příbrami se realizují projekty nikoliv podle toho, jsou-li potřeba, nýbrž v návaznosti na to, zda je se na ně získají dotační peníze. Dokud existoval předpoklad, že parkovací dům bude spolufinancovat Evropská unie, byl projekt v plánu, resp. podle stavu přípravné dokumentace téměř před spuštěním. Hovořilo se o jeho nutnosti a prospěšnosti.

Jakmile si Evropská unie stanovila podmínky pro podporu (základní podmínkou bylo, že by se za parkování muselo platit a že by se zpoplatnění týkalo i okolních parkovišť), zastupitelé se už připsané evropské podpory před podpisem smlouvy vzdali. A poslední dobou slyšíme z radnice vyjádření, že parkovacích míst je vlastně dost. A že občané mají nové parkoviště na Flusárně (nikdo tam neparkuje, proto by příkladem mohlo jít samotné vedení radnice nebo úředníci, k radnici jsou to jen necelé dva kilometry).

Občan Příbrami se ve světle řečeného musí obávat, co se stane, až evropské penězovody vyschnou nebo značně oslabí. Bude to zanedlouho, možná se ukáže, že příbramská radnice je bez dotací zcela bezmocná. Dojde k značnému podvázání rozvoje města.

Pokud radnici nepovedou osvícení lidé, pojede se v podobném duchu jako nyní. Když nejsou krátkodobě peníze, prodá se to, co přináší peníze dlouhodobě, nebo by při lepší péči peníze přinášet mohlo. Ostatně i projekt parkovacího domu je na prodej…

sdb

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.