textařské a redakční služby

Hornické muzeum získá cenný vzorek stříbra z příbramských uranových dolů

07.04.2014 17:23

Praha/Příbram - Středočeští radní dnes schválili poskytnutí finančních prostředků Hornickému muzeu Příbram na nákup vzorku stříbra z příbramských uranových dolů.

„Jedná se o vzorek výjimečné sbírkové i výstavní hodnoty o velikosti přibližně 35 x 20 x 15 centimetrů. Cena vzorku je 11.000 eur (zhruba 310.000 korun), což je cena více než příznivá s ohledem na kvalitu a velikost vzorku. Ten se nyní nachází v zahraničí. Jeho majitelem je firma Kristalldruse München, která tuto přírodninu nabízí k prodeji,“ řekl středočeský hejtman Josef Řihák.



Unikátní vzorek ryzího stříbra byl nalezen v roce 1980 v šachtě č. 21 v bývalých Uranových dolech Příbram. „Jedná se o mimořádně bohatou rudninu, z níž je z větší části chemicky odstraněn kalcit, a proto ze vzorku vystupuje stříbro jako sloupcovité pseudomorfózy. Jde o zcela unikátní předmět vysoké vědecké, dokumentační a estetické hodnoty v muzeích v České republice a Evropě nikde nevystavený,“ uvedl v odborném posouzení Jiří Litochleb, ředitel Přírodovědeckého muzea – Národního muzea.

Nabídková cena podle ředitele odpovídá kvalitě a jedinečnosti. „Nákup doporučuji. Po ukončení těžby a zatopení příbramských dolů již není možné obdobný vzorek získat,“ napsal v odborném posudku Litochleb.

Hornické muzeum Příbram patří podle počtu stálých expozic mezi pět největších muzeí v České republice a k největším hornickým muzeím v Evropě. Ročně ho navštíví přes 100.000 osob. Příbramské hornické muzeum patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům ve Středočeském kraji.


Tip: Vzorek si můžete prohlédnout na našem FB profilu – www.facebook.com/pribramag.

red
 



Diskusní téma: Hornické muzeum získá cenný vzorek stříbra z příbramských uranových dolů

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.