textařské a redakční služby

Holobrada, SZM: Nekrmte nám kachny (NÁZOR)

28.07.2014 16:03

Voda na Novém rybníku opět zaznamenala zhoršení kvality, z hlediska hygienických parametrů.  U nás nemáme problém, jako v ostatních koupalištích, se sinicemi.

Na Novém Rybníku máme od pátku varování od KHS na možné podezření výskytu  parazitické motolice, která může způsobit cerkariovou dermatitidu. Je to onemocnění kůže, způsobené parazitem, jehož jedno stadium vývoje se vyvíjí ve vodních ptácích hlavně kachnách.

Z uvedeného vyplývá, že nám se nezhorší kvalita vody nedostatkem obměny vody a vyšší teplotou vhodnou pro sinice. U nás si problém s cerkariemi zhoršujeme ve velké míře sami krmením kachen a umožněním jim u nás zahnízdit. Vajíčka motolice se totiž trusem vodních ptáků (kachen) dostávají do vody a dál pokračují ve vývojovém stádiu.

Pro  naše  návštěvníky je  z toho  několik řešení. Buď se dál budeme koupat v rybnících jako dřív společně s vodními ptáky a nějaké zarudnutí kůže nebudeme řešit jako dřív, nebo se budeme koupat jen v bazénech s chemickou úpravou vody a s filtrací a další drastické řešení je zabránit vodním ptákům chodit do vody. Jistě si každý návštěvník vybere to řešení, které je mu nejbližší.

Pro mě samotného by stačilo: Nekrmte nám kachny a příroda se o zbytek postará.


Obsah příspěvku nemusí vyjadřovat stanovisko redakce. Redakční titulek.
Jiří Holobrada, ředitel SZM

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.