textařské a redakční služby

Hokejisté, příště se poučte u fotbalistů. Založte si třeba „eseróčko“ (GLOSA)

14.05.2014 09:51

Příbramský prvoligový fotbalový klub nepatří mezi přeborníky na hřišti, rozhodně mu ale nelze upřít mistrovské schopnosti v podobě získání peníze z kapes daňových poplatníků pro své účely.



Vypovídá o tom letitá praxe, kdy klub žádá jako akciová společnost, ale zároveň předkládá žádosti o městskou podporu jako občanské sdružení (podle nového občanského zákoníku spolek) a také se mu většinou podaří získat prostředky z rezervy starosty.

Pikantní pak je, když při sestavování návrhu sportovní komise, ve které mj. sedí zástupce 1. FK Příbram Petr Větrovský, dojde na návrh HC Příbram. Tento oddíl také čerpá milionové částky z rozpočtu, ale násobně nižší než fotbalisté. Pro tento rok chtěl oddíl podporu na hokejový turnaj o pohár starosty. A nezískal ji. Zdůvodnění bylo jednoduché: sportovní komise konstatovala, že klub již čerpá městské peníze přímo z rozpočtu.

Když ale 1. FK Příbram předložil své další žádosti, peníze se už našly. Rozdíl byl v tom, že prostředky takzvaně přímo z rozpočtu čerpá akciová společnost 1. FK Příbram, zatímco na další projekty žádal spolek 1. FK Příbram, občanské sdružení. Je to jasný vzkaz pro všechny zájemce o městské peníze. Založte si více společností s odlišnou právní subjektivitou. Možná se na vás dostane.

Komu jde o transparentní rozdělování veřejných financí, by mohl říci, že takový postup je neetický. U sportovců, kteří se zaklínají tím, že jim jde o „mravní vývoj mládeže“ (když obhajují své požadavky na rozpočet), je to zarážející.

Ale v posledních letech už ani samotnému vedení města nejde o to, aby peníze šly na podporu sportování dětí a mládeže. Na městě nevědí, jak správně vyúčtovat dotace, a tak v minulosti otevřeně prohlašovali, že peníze poskytnou radši darem. Ať se prý o kontrolu postará finanční úřad.

sdb



Diskusní téma: Hokejisté, příště se poučte u fotbalistů. Založte si třeba „eseróčko“ (GLOSA)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.