textařské a redakční služby

Hlídky kontrolovaly chaty na Dobříšsku (FOTOGALERIE)

10.02.2014 11:05

V sobotu 8. února proběhla na Dobříšsku preventivní akce zaměřená na rekreační oblasti. Do akce se zapojilo několik hlídek policistů, kteří prověřovali zabezpečení chat a chalup.

V loňském roce jsme měli vykradeno 118 chat, což bylo o 25 méně než v roce 2012. Objasněnost byla nižší, proto jsme se na tuto oblast zaměřili. Koncem ledna se nám ale již podařilo zadržet zloděje, bylo to na pozemku chaty ve Staré Huti a čtyřiačtyřicetiletý muž zde měl připravené věci k odcizení.

V období od 13. ledna do 9. února jsme měli nahlášeno celkem 13 vykradených rekreačních objektů, z toho sedm bylo na Dobříšsku. Zloději při těchto krádežích způsobili škodu přesahující 180.000 korun. Odnášeli si většinou nářadí, elektroniku, z jedné chalupy vzali i sedm obrazů.

V zimních měsících lidé většinou své chaty navštěvují zřídka a toho právě využívají pachatelé. Většinou si vybírají odlehlé a špatně zabezpečené objekty, obzvlášť ke kterým se dá dobře zajet automobilem. Většinou vypáčí dveře nebo okna, ty také rozbíjejí.

Podle loňského výzkumu veřejného mínění, který proběhl na Příbramsku, se ukázalo, že se lidé nejvíce obávají vloupání do svých objektů, především do domů a bytů, odpovědělo tak 60 procent dotazovaných respondentů. Loni bylo vykradeno 124 domů a 51 bytů. Počet vyloupených domů klesl o pět, u bytů se počet zvýšil o sedmnáct.

V silách policie určitě není chránit každé obydlí. Je vhodné připomenout, že každý sám může přispět k tomu, aby svůj majetek lépe zabezpečil, např. používáním bezpečnostních zámků, zodolněných dveří, mříží, uzamykatelných okenic, bezpečnostních skel.  Jde o prostředky, které ztěžují vniknutí do objektů. Pro vyšší standard ochrany je možno využít elektronické zabezpečení, např. lokální signalizace, detektory pohybu, systémy s dálkovou signalizací – telefonní hlásiče.

Pro případ vloupání je dobré pořídit si fotodokumentaci cenných věcí a poznamenat si výrobní čísla elektrických přístrojů. Důležité také je všímat si pohybu podezřelých osob či vozidel a takovou věc případně nahlásit na bezplatnou linku 158.


Tip: Snímky si můžete prohlédnout na našem FB profilu: www.facebook.com/pribramag.
Monika Schindlová, mluvčí PČR Příbram

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.