textařské a redakční služby

Hlavní téma komunálních voleb v Příbrami? Miliony hlavně pro fotbal (KOMENTÁŘ)

03.10.2014 08:45

Jedno z hlavních témat letošních komunálních voleb v Příbrami, které není oficiálně zapsáno v žádném volebním programu, jsou peníze pro sport. Čtyřem největším sportovním klubům (především to je ale 1. FK Příbram) odcházejí celkově prostředky ve výši několika desítek milionů korun ročně. Je jen málo možností, kdy mohou zastupitelé v součtu ovlivnit tak velkou částku. Převážná část z rozpočtu se totiž skládá z výdajů, které jsou do jisté míry dané, aby město mohlo řádně fungovat. Sport je jakousi volnou kapitolou.

Hlavní část uváděných peněz směřuje každoročně akciové společnosti 1. FK Příbram. Její zájmy v městském zastupitelstvu hájí Petr Větrovský (ČSSD), který také zasedá ve sportovní komisi, jež se spolupodílela na materiálu ohledně rozdělování peněz z hazardu. Většina těchto prostředků jde do sportu a konkrétně 1. FK Příbram. Obrovské částky plynoucí z eráru jsou stále vykazovány jako peníze na podporu dětí a mládeže, přitom je zjevné, že akciová společnost a ostatní oddíly (volejbalisté, hokejisté a cyklisté) jimi řeší běžné výdaje.

Příbram se tak dostala do stavu, kdy velmi výrazně podporuje omezenou skupinu lidí v Příbrami, která má v příbramském zastupitelstvu politickou podporu (společně hlasující ODS a ČSSD).

Tato skutečnost je dlouhodobě kritizována částí příbramské veřejnosti a opozice. Pokud se tito lidé ze stran či hnutí jako ANO, Otevřená radnice, Piráti, Šance pro Příbram nebo TOP 09 dostanou do zastupitelstva v počtu, který umožní sestavit vládnoucí koalici, jednu z prvních věcí, kterou by měli učinit, je revize tohoto systému. Jestliže tak neučiní, zdiskreditují své před volbami deklarované úsilí hned v počátku.

O tom, že zejména prvoligovým fotbalistům jde o hodně, svědčí výrazná propagační aktivita, kterou je možné vidět. Jde například o vlastní server, který založil 1. FK Příbram, reklamní stojky po městě (zde se už můžeme ptát, zda není sport využíván pro politickou agendu – Větrovský i Josef Řihák ml. kandidují za ČSSD – což je ve slušné společnosti nepřípustné) nebo aktivita v médiích. Toto vše je ale pouze špičkou ledovce, protože – jak už bylo řečeno – zásadní věci se odehrály pod povrchem ve vytvoření systému, který s posvěcením vládnoucí koalice přesouvá veřejné peníze uvedeným sportovním klubům a podnikatelským subjektům.

sdb

Fotogalerie: Hlavní téma komunálních voleb v Příbrami? Miliony hlavně pro fotbal (KOMENTÁŘ)

Tato fotogalerie je prázdná.

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.