textařské a redakční služby

Havířovské vzpomínání i Havířov v květech (FOTOGALERIE)

06.07.2015 12:50

V Havířově se konalo 19. setkání hornických měst a obcí ČR, nazvané Havířovské vzpomínání. Jeho součástí byla akce Havířov v květech. Za obrovského zájmu obyvatel Havířova byly v průvodu vedle horníků vidět také alegorické vozy ozdobené květinami. Ty byly speciálně dovezeny z Holandska.

Zatímco v příštím roce oslaví Příbram 800 let od svého vzniku, Havířov letos slaví 60 let od založení. Nutno podotknout, že je to nádherné město. V neděli zástupci hornických spolků z Příbrami zavítali do polského města Wieliczka. Zde navštívili muzeum v solném dole. Muzeum navštíví za rok asi milion lidí. Zaměstnáno je v něm kolem tisíce lidí, z toho přes 400 průvodců.

V podzemí je velké množství soch, oltářů a dalších překvapení vytesaných v soli. Jsou zde i solná jezera a některé místnosti jsou vysoké i 20 metrů. Používají se jako kaple, restaurace, kulturní místnosti, promítací sál a také jako sportoviště.

V příštím roce se v našem městě uskuteční ve dnech 10. až 12. června jubilejní 20. setkání hornických měst a obcí ČR a také 16. evropský den horníků a hutníků. To vše v rámci oslav 800. let od založení města Příbram. Do Příbrami se tak sjedou horníci a hutníci z celé Evropy. V Havířově se oslavy povedly jak počasím, tak i programem. Za rok v Příbrami bude program zajímavý a snad vyjde i počasí.

Vladimír Srnka
 

Fotogalerie: Havířovské vzpomínání i Havířov v květech (FOTOGALERIE)

Tato fotogalerie je prázdná.

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.