textařské a redakční služby

GFD chystá výstavu otce a syna Suchánkových

17.04.2014 07:32

Příbram (Příbramsko) - Galerie Františka Drtikola Příbram pořádá výstavu z cyklu Dvojice. K vidění budou barevné litografie Vladimíra Suchánka a fotografie Martina Suchánka.

Expozice bude zahájen vernisáží ve čtvrtek 24. dubna od 17.00, úvodní slovo pronese Filip Wittlich. Na klavír zahraje a zazpívá Veronika Suchánková.



Výstava bude přístupná pak každý den kromě pondělí od 9.00 do 17.00.

Vladimír Suchánek se narodil 12. února 1933 v Novém Městě nad Metují. Studoval na Pedagogické fakultě Karlovy univerzity u profesorů C. Boudy, M. Salcmana a K. Lidického a na Akademii výtvarných umění v Praze u profesora V. Silovského. Je činný v oboru grafiky, malby, knižní ilustrace, známkové tvorby a exlibris. Je členem Sdružení českých umělců grafiků Hollar, jehož je od roku 1995 předsedou.

V roce 1997 byl Vladimír Suchánek jmenován členem Evropské akademie věd a umění se sídlem v Salcburku. V roce 2006 mu bylo uděleno státní vyznamenání – Medaile za zásluhy  v oblasti umění. Za svou grafickou tvorbu získal celkem 29 domácích a zahraničních cen. Do roku 2014 uspořádal 162 samostatných výstav. Rozsáhlá výstava k autorovu jubileu se konala v loňském roce na Pražském hradě.

Svými pracemi je zastoupen ve sbírkách Národní galerie v Praze, Albertina ve Vídni, Rockford Art Museum a v řadě dalších sbírek u nás i v zahraničí.

Martin Suchánek se narodil 13. července 1958 v Mariánských Lázních. Je scenárista, režisér a fotograf. Vyrůstal s rodinou v dětském domově, kde matka působila jako ředitelka. Otec, malíř a grafik Vladimír Suchánek bezpochyby ovlivnil jeho výtvarné vidění světa.

Absolvoval Večerní školu fotografie u Jána Šmoka (1976–77) a režii dokumentárního filmu na FAMU (1983). Vyprofiloval se jako autor dokumentárního filmu s citem pro dramatičnost, se smyslem pro vizuální exkluzivitu a výpravnost. Jeho filmy, monumentální velkorysým pojetím v rovině obsahové i formální, se často tématicky dotýkaly světa vážné hudby: Legenda jménem Kubelík; Antonín Dvořák – Deo Gratias; Václav Talich – Sebevědomí a pokora; Ecce homo – Bedřich Smetana; Adieu Mozart, Krajina tajemství. Získaly řadu ocenění na filmových festivalech. V posledních letech se intenzivně věnuje fotografii.

red



Diskusní téma: GFD chystá výstavu otce a syna Suchánkových

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.