textařské a redakční služby

Den založení republiky můžete oslavit návštěvou speciálních akcí a expozic krajských muzeí a galerií

27.10.2014 17:53

Osmadvacátý říjen je tradičně i Dnem Středočeského kraje. Při této příležitosti nabízejí středočeská muzea a galerie zřizovaná krajem pestrý kulturní program.

„V tento den lze naše kulturní instituce navštívit za symbolické nebo bezplatné vstupné. Kromě současných expozic je pro návštěvníky připraven i další doprovodný program, ať už jsou to koncerty, besedy, vernisáže či trhy, většinou vhodné pro všechny věkové skupiny,“ upozornil radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek.

V Galerii Středočeského kraje (GASK) v Kutné Hoře bude za korunu k vidění unikátní Kutnohorská iluminace. Pro dospělé a děti je připraven i bohatý program – vizuální herna, výtvarná dílna s názvem Přátelé a komentovaná prohlídka výstavy Pavla Kopřivy Přímý přenos.  

V Kutné Hoře nabízí za korunu ke zhlédnutí své expozice i České muzeum stříbra. V Tylově domě je součástí prohlídky komentář autora expozice J. Kremly. V Kamenném domě bude připravena ukázka řemeslného mistrovství zručského ševce Františka Jelínka, která společně s komentářem obohatí výstavu Ševcovské řemeslo. Na Hrádku pak bude pro návštěvníky mimo expozic a nové výstavy „Co nového v muzeu“ připraven i řemeslný trh a šperkařská dílna Bubun.

Na zámku ve Vlašimi je mimo otevření všech expozic za symbolických 10 korun připraven pro návštěvníky koncert violoncellisty Jana Škrdlíka Radosti a strasti zámků. Expozice budou otevřené také v pobočkách Muzea Českého krasu v Berouně a Žebráku.

Regionální muzeum v Mělníku má nachystaný zábavní program pro malé i velké spojený s výstavou kartonových modelů Markův svět.  

V Roztokách u Prahy budou přístupné expozice i v nově rekonstruovaném zámku. Jsou obohaceny barvířskou dílnou Veroniky Dlouhé s možností vyzkoušet si tisk na vlastní textil.

V Kladně mohou návštěvníci zavítat do Středočeské vědecké knihovny, kde je kromě prohlídky zákulisí knihovny bude čekat i módní přehlídka na téma „krajky“ a prodej výrobků dětského domova Ledce. Ve Sládečkově vlastivědném muzeu se zase bude pracovat v alchymistických a chemických dílnách. Program doplní výstava „Kde se pivo vaří“, přednáška o Otakaru Zacharovi nebo divadlo Kladina. A chybět nebudou ani doprovodné aktivity ve skanzenu Mayrau.

V Hornickém muzeu Příbram je připraveno v areálu Ševčinského dolu Havířské šprýmování. Připomene již zapomenuté dětské hry inspirované prací havířů. A nejen děti jistě zaujme i hornický vláček a fárání do štol.

Na jinou notu vsadili v Muzeu T.G.M. v Rakovníku. Tady proběhne již Tradiční šachová simultánní partie.  

A zdarma lze navštívit i Památník A. Dvořáka ve Vysoké u Příbrami, kde je možné  zhlédnout promítání hudebních dokumentů z tvorby Antonína Dvořáka i české filmové zpracování opery Rusalka.

V Památníku Karla Čapka ve Strži u Dobříše pak jistě návštěvníky zaujme vernisáž výstavy Výlet do Španěl a Obrázky z Holandska očima D. Hlobilové.  Připravena je i Soutěž o nejlepší slaný moučník či slanou delikatesu.

Na komentované prohlídky se zaměřili i v Regionálním muzeu v Kolíně, a to u výstav  Hledání ideálního chrámu a Poklady starého Egypta.

Den Středočeského kraje si připomene i Oblastní muzeum Prahy-východ v Brandýse nad Labem. Uskuteční se zde křest knihy o T. G. Masarykovi a  slavnostně bude zahájena výstava s názvem Masarykův odkaz.

red
 

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.