textařské a redakční služby

Co když Vařeka zklame (KOMENTÁŘ)

12.10.2014 17:16

Pro dosavadní koalici bylo v Příbrami velmi obtížné obhájit současné pozice, pro novou koalici bude ještě obtížnější neztratit chatrnou důvěru lidí. Ve všeobecné povolební euforii těch, kteří očekávali v Příbrami změnu, se trochu zapomíná, že přibližně čtyřicet procent pro možnou koalici ANO a TOP 09, ANO a Šance pro Příbram nebo asi 50 procent pro koalici ANO, TOP 09 a Šance pro Příbram, reprezentuje ve skutečnosti jen čtvrtinu až pětinu  elektorátu. Většina lidí, asi 60 procent, totiž k volbám nepřišla.  

Můžeme se jen domnívat, kde byli. Možná dali přednost víkendu strávenému na výletě, možná je volby vůbec nezajímali (dost rozšířené zejména u mladých voličů), ale jistě je velmi velká skupina těch, kteří prostě politiku vnitřně zavrhli jako prostředek pro řešení věcí veřejných.

Jsou zklamáni svými životními vyhlídkami, všudypřítomným podezřením z korupce, tím, že lidé, kteří mají intelektuální potenciál a charisma vést ostatní, se zpronevěřili a sledují jen své zájmy, mají špatné zaměstnání (nebo jej nemají vůbec), horko těžko platí nájem a – to je vůbec nejhorší – nevěří této společnosti.

Je nesmírně rozšířený názor, že se změnou garnitury v Příbrami se nic nezmění. Někteří lidé říkají, že když je příležitost, kradou všichni. Ovšem, je to do značné míry vyjádření v duchu  „podle tebe, soudím sebe“, ale svědčí to o tom, že tato společnost není zcela zdravá. Týká se to elit i běžných lidí.

Pokud zklame jakákoliv koalice, která v Příbrami po volbách vznikne, bude to mít pro Příbram dalekosáhlé důsledky. Už nyní do politiky – až na výjimky – nevstupují mladí, vzdělaní, inteligentní a idealističtí lidé. Ta hrstka mladých dostane nesmyslně po nose hned s tím, že nemá životní zkušenosti. Vzdělaní a inteligentní většinou najdou lepší profesní uplatnění a pracovat pro druhé se dneska jaksi nenosí (druzí to ostatně ani neočekávají). A idealisté po vstupu do politiky pochopí, že to není aréna pro ně. Ani ne tak z toho důvodu, že by se báli ztratit ideály, bojí se, že obyčejně přestanou věřit v lidi. V příbramské politice přitom dosud byli lidé, kteří „sloužili“ tři čtyři volební období. Žádná změna, invence, nadšení, z velké části šlo jen o snahu něco získat pro sebe a své známé.

Na Jindřichu Vařekovi, jeho týmu a potenciální koalici nyní proto leží podstatně větší díl odpovědnosti, než by bylo po běžných komunálních volbách normální. Pokud z jakýchkoliv důvodů selže, půjdou příště k volbám jen členové volebních komisí.

sdb

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.