textařské a redakční služby

Chcete změnu na příbramské radnici? Pak raději nekroužkujte (KOMENTÁŘ)

29.08.2014 14:00

Před komunálními volbami v Příbrami se objevují hlasy, které poukazují na to, že využijí možnost kroužkování na jedné kandidátce nebo takzvané panošování, tedy kroužkování napříč kandidátkami.

Je třeba upozornit, že systém přepočtu hlasů na mandáty je komplikovaný a pro voliče dosti zastřený. Rozhodně neplatí, že lze na jedné kandidátce jednoduše vykroužkovat neoblíbeného lídra. Aby kandidát z dané kandidátky mohl poskočit výše, potřebuje získat o deset procent hlasů více, než je průměr na jednoho kandidáta dané listiny. To je v podmínkách Příbrami poměrně náročné.

Část příbramské veřejnosti se staví negativně vůči současnému vedení radnice a žádá především výměnu stran. Někteří voliči se domnívají, že udělají nejlépe, pokud zaškrtnou hlasy napříč kandidátkami. S dobrým úmyslem, že podpoří osobnosti na různých kandidátkách. Je třeba ale myslet na to, že v konstelaci voleb do příbramského zastupitelstva získává strana nebo hnutí 25 hlasů, pokud volič vhodí do volební urny pouze jednu volební kandidátku.

Když si ale vybere po třech kandidátech ze sedmi kandidátek a čtyři z jedné kandidátky, získají daná politická uskupení jen tři, resp. čtyři hlasy. Při finálním přepočtu se pak do zastupitelstva nedostane třeba žádná z takto vybraných kandidátek. Není třeba zdůrazňovat, že takový systém nahrává stranám, jež mají konzistentní voličské jádro. Stručně řečeno, disciplinované voliče, kteří ctí pouze jednu barvu.

V této souvislosti je třeba zmínit i skutečnost, že první znevýhodnění si na sebe ušily ty kandidátky, které do volebního boje nenasadily 25 kandidátů. I když někdo zvolí právě takovou kandidátní listinu bez dalších úprav nebo panošování, kandidátka pro další přepočet získá jen takový počet hlasů, kolik je na ní uvedeno osobností.

Základní doporučení pro voliče, kteří chtějí změnit politickou konstelaci v Příbrami, tedy může znít: Učiňte vnitřní kompromis a vyberte si jen jednu kandidátku, která vám sedí nejvíce.

sdb

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.