textařské a redakční služby

Čas a cit jsou hlavní devizy dobrovolníků v příbramské nemocnici. Navštivte novou výstavu

05.08.2014 09:37

Nemocnice Příbram. V příbramské nemocnici se uskuteční vernisáž výstavy Jsem tady a mám čas, mapuje činnost zdejšího dobrovolnického centra. Zahájení výstavy proběhne 14. srpna od 17.00 u hlavní recepce a expozici budete moci navštívit minimálně do konce září.

Dobrovolnické centrum v nemocnici vzniklo před osmi lety a jeho činnost i počet dobrovolníků neustále roste. Dobrovolníci, kterých centrem prošlo již více než 200, pomáhají pacientům překlenout obtíže dlouhodobé hospitalizace, stereotypu a odloučení od blízkých.

„Dobrovolníci dnes docházejí hned na několik oddělení najednou, například na oddělení dětské, LDN, ošetřovatelské péče, neurologické nebo interní. K dispozici pro pacienty mají tito lidé, kteří nejsou lhostejní ke druhým, nemalý počet programů a pomůcek. Velmi využívané jsou výtvarné dílny, tréninky paměti, kinokavárna, čtení z knížek či časopisů, hudební odpoledne nebo loutkové divadélko,“ řekl ředitel nemocnice Stanislav Holobrada.  

Dobrovolníci doprovázejí také na procházkách. „Doslova miláčky pacientů, jejich blízkých, personálu i dobrovolníků jsou na jednotkách LDN a ošetřovatelské péče canisterapeutičtí psi a aktuálně jedna kočičí dáma Charlotta,“ uvedl Holobrada.

Veškeré aktivity centra mají specifický vliv na pohyblivost končetin, aktivizaci smyslů i kognitivní funkce pacientů, ale největší přínos dobrovolníků pro pacienty spočívá v sociálním a emočním kontextu. „Změnou činnosti, odlehčením jisté vážnosti nemocničního prostředí a povzbuzením k aktivitě se pacienti cítí lépe, mají lepší náladu a tím i lepší a aktivnější přístup ke své léčbě. Dobrovolníci všeho věku jsou tak nedílnou součástí léčebného týmu nemocnice a pomáhají tam, kde zdravotníkům prostor příliš nezbývá – přinášejí svůj nadhled, kreativitu a především pak svůj volný čas,“ dodal Holobrada.

red

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.