textařské a redakční služby

Byznys tu nijak extra nekvete, to je prostě fakt (KOMENTÁŘ)

24.01.2014 09:22

V příbramských médiích se nedala minout diskuse o tom, zda je Příbram městem pro byznys, nebo nikoliv. Spor vyvolalo dobré umístění v žebříčku Město pro byznys.

Podívejme se na diskusi s mírným odstupem. Soudní lidé vědí, že tyto žebříčky jsou spíše marketingovou záležitostí pro ty, co je sestavují. Na webu se můžete podívat na to, jaké kategorie se sledují, a bude vám jasné, že se převážně jedná data z již existujících zdrojů, které se jen jinak poskládají do tabulek. A to by ještě tak nevadilo, důležité ovšem je, že tato data jsou prezentována bez znalosti místních reálií.

Toto tvrzení podpořím jen několika příklady z nedávné minulosti. Poslední případ je Příbramská uzenina. Je jistě ironií osudu, že bezprostředně poté, co město získá takové ocenění, přijde vlastní insolvenční návrh jedné z největších příbramských firem a jednoho z největších zaměstnavatelů. Pokud se zejména sociální demokraté v Příbrami chlubili s tím, jak město získalo ocenění (a dokonce vznikl vnitrostranický minispor současného a bývalého starosty, komu vlastně náleží více), pak je s podivem, že se minimálně ve stejné míře veřejně nekomentují a nenavrhují řešení, když přijde tato situace.

Dalo by se zmínit, že v loňském roce bylo oznámeno ukončení provozu příbramské mlékárny, ještě předtím skončil výrobce nealka. Sledovat lze také pravidelně aktualizované seznamy exekučních návrhů, kde se rovněž objevují podnikatelé a živnostníci.

Zpět k žebříčku. V Příbrami funguje značný počet živnostníků. Proč? Protože minimálně část z nich nemá příliš na výběr. Pracuje v režimu švarcsystému, nebo vede své živnosti s příjmy, které jsou nad hranicí krachu. Činí tak proto, že zde není příliš mnoho zaměstnavatelů, kteří by poskytli regulérní příjem a v adekvátní výši. Za vše svědčí skutečnost, že největším zaměstnavatelem je příbramská nemocnice financovaná z veřejných zdrojů.

Projděte se po Balónce. Po přípravě pozemků v minulosti se sem firmy nijak nehrnou. Jedinými většími investicemi na „zelené louce“ jsou zde vlastně Pb tisk a Wheelbrator (Disa). A po odkladech a snaze prodat pozemek zpět městu staví nakonec firma Duve.

Příbram před čtyřmi lety přišla o celní úřad, což také není příliš dobré pro podnikání.

Veřejné zakázky tu donedávna získávalo jen několik málo firem (například Strabag, MTStav). V případě prvně jmenované šlo o investice v řádu stovek milionů, v případě druhé mnoha desítek milionů korun. Město vždy tvrdilo, že zakázky proběhly v souladu se zákonem a zcela transparentně. To ovšem nic nemění na faktu, že řada firem tu už celé roky nezavadí o větší veřejnou zakázku.

Vzpomeňme na kauzu s I. poliklinikou. Nejenže město přišlo o služby zdravotnického zařízení přímo v centru (sluší se podotknout, že je může pokrývat nedaleká nemocnice), ale především došlo k výraznému konfliktu mezi radnicí a veřejností a mezi radnicí a podnikateli. Spor nakonec skončil u soudu.

Donedávna příbramští podnikatelé neměli zastoupení v některých komisích města. Do minulých komunálních voleb bylo zvykem, že zástupci podnikatelů (i stran mimo zastupitelstvo) se mohli svými stanovisky podílet na směřování města. To opět zhoršilo situaci s podnikateli, což se teď postupně napravuje.

Podnikatelé by také měli být součástí příbramské veřejné diskuse. Po zkušenosti některých z nich, že komentováním nebo aktivitami ve veřejném životě, který se dotýká politiky, si zkomplikují život, ale dnes nejsou jedněmi z hybatelů příbramského vývoje. Kdy jste naposledy četli článek významného příbramského politika, který reflektoval dění v Příbrami, přinášel výzvy a inspiraci?

Vzpomeňme na velkou diskusi v příbramském kině mezi radnicí a podnikateli. Když mělo dojít na klíčové argumenty v prodeji I. polikliniky ze strany Jindřicha Vařeky, vymohl si někdejší starosta Josef Řihák ukončení diskuse. Tehdy přislíbil, že město zorganizuje pokračování debaty, ten slib zůstal nenaplněn.

Připomeňme si také spory mezi Řihákem a dalším příbramským podnikatelem Václavem Velátem. I tento konflikt, který se točil kolem angažmá Veláta v příbramském volejbalu (ale měl i osobní podtón), skončil u soudu.

Pochopitelně, že tvůrci žebříčku Město pro byznys o ničem z toho nevědí a svůj výstup dají dohromady pouze na základě statistických dat. Jak víme, statistika je ošidná disciplína a někdy je důležitá znalost měkkých dat proto, abychom mohli situaci posoudit objektivněji.
sdb

Diskusní téma: Byznys tu nijak extra nekvete, to je prostě fakt (KOMENTÁŘ)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.