textařské a redakční služby

Budoucnost národa? Před volbami škodná (NÁZOR)

19.09.2014 17:53

Je zajímavé, jak se mění názory a motta veřejnosti, když dojde na volby. Jako student jsem pravidelně moralizován, a to jak svými vyučujícími, tak svým okolím, že já jsem, stejně jako snad všichni mí vrstevníci, budoucností národa. Nejeden slogan různých politických uskupení hlásá, jak hodlá investovat do mladých, protože se to vyplatí a obecně se tohoto hesla drží mnoho lidí. Člověk pak logicky nabývá dojmu, že je právě v mladé vkládáno mnoho důvěry a nadějí.

Ale není tomu tak, alespoň pokud se právě tato„budoucnost národa“rozhodne kandidovat a tedy aktivně budovat onu budoucnost. V tu chvíli je z nás nezkušená, nevzdělaná a absolutně neschopná škodná, která by radši měla dělat podřadnou práci v nějakém fast foodu, aby věděla, co je to život.

V současné době je pod velkou palbou, mimo jiné i u některých prapodivných příbramských rádoby zpravodajských serverů (například www.pribramzije.cz) naše kandidátka Lucie Leišová.  Kritika její osoby je založena na tom, že je jen ikona, která vlastně nerozumí ničemu jinému než plavání. Jelikož se s ní osobně znám, tak vím, že na pátém místě kandidátky je zcela oprávněně. Hlavu na to má, vlastně si troufám říct, že v ní má víc než většina našich vrstevníků, ba i o pár let starších lidí. Ale teď k jádru věci…

Lucii je 19, tím pádem už ze zákona má víc než rok právo být volena. Internetoví anonymové, ale nejen oni, se s tím ale těžko smiřují. Tedy přidávají kritiku, že je mladá, že ještě nepracovala, a tudíž je tím pádem nezkušená. Nezkušená možná, nicméně kvalitní městské zastupitelstvo by mělo mít přehled a reflektovat názory všech věkových skupin. Začínám mít dojem, že si tito pisálci myslí, že mladí jdou na radnici sebrat veškerou moc. Není tomu tak. My, mladí, bez ohledu na stranickou příslušnost, jdeme především přinést náš pohled na věc.

Je to míň než půl roku, co se na radnici divili, jaké skvělé nápady mají studenti (mladší 18 let), když si při simulovaném jednání vyzkoušeli, jaké to je být zastupitelem. Po pár měsících se zástupci stejných politických stran strašně diví, že mladí kandidují. To, že jsme mladí a zatím máme málo životních zkušeností, neznamená, že si nedokážeme vytvořit vlastní názor. A že ani někteří nemají maturitu? Jsou důležité zkušenosti a schopnosti formulovat názory nebo znalosti matematiky, dějepisu a dalších předmětů, které stejně za pár let zapomenete? Nemluvě o tom, že pár jedinců na radnici má/mělo maturitu jen imaginární a nikomu to nevadilo.

Abych to shrnul. Kritika kandidujících mladých lidí z důvodu jejich údajné nezkušenosti zapříčiněné tím, že dosud nepracovali, je hloupá a zcela neopodstatněná. Nejdeme převzít moc, to ani není možné, jdeme přinést svůj pohled na věc a touto tezí si troufám mluvit za všechny mladé kandidáty, bez ohledu na stranu, s kterou se spojili.


Obsah příspěvku nemusí vyjadřovat stanovisko redakce.
Lukáš Hulínský, 20 let, student VŠE, Šance pro Příbram

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.