textařské a redakční služby

Boj o Brdy: V jaké zemi žijeme, když…? (KOMENTÁŘ)

13.03.2014 08:57

Úroveň veřejné a zejména politické debaty o zrušení Vojenského újezdu Brdy odkrývá několik zásadních problémů naší politiky i veřejnosti.

V jaké zemi asi žijeme, když jedním z klíčových argumentů pro zachování Vojenského újezdu Brdy je konstatování, že zdejší přírodu nejlépe ochrání vojáci? Proč vojáci nehlídkují v ulicích měst? Jistě zajistí nejlépe bezpečnost. Proč vojáci nerozdávají v obchodech potraviny? Mají nesporně velmi vysoké standardy na jejich výběr, skladování a distribuci. Proč nemáme v parlamentu vojáky? Jsou disciplinovaní, vše by šlo hladce. Žijeme snad v demokratickém státě, kde výhradní úlohou vojáků je chránit bezpečí občanů v případě vnějšího ohrožení, nikoliv suplovat ekology.

V jaké zemi žijeme, kde jeden z nejvyšších státních představitelů vyjadřuje svou víru v demokratické instituce konstatováním, že se stejně vždycky něco zvrtne? Že státní společnost Vojenské lesy a statky se nějak zprivatizuje, vytuneluje a zanikne? Vysocí státní politici a úředníci mají svým konáním a projevy (když už ne přesvědčením) vést občany k respektováním pravidel a hodnot, na kterých je založen tento stát. A nikoliv spekulovat o něčem, co by mohlo hypoteticky nastat. A pokud cítí vážnou obavu, že se může stát něco negativního, mají k řešení přistupovat systémově, tedy přijímáním kvalitních zákonů.

V jaké zemi žijeme, kde dalším z hlavních argumentů pro nerušení Vojenského újezdu Brdy je konstatování, že potřebujeme zachovat pitnou vodu pro obyvatelstvo (vše podpořeno informací, že ve světě ubývá zdrojů pitné vody – jakoby to nějak souviselo s VÚB)? Znamená to, že v jiných částech republiky, kde vedle zdroje pitné vody nestojí houfnice, nemají občané pitnou vodu v odpovídající kvalitě? Asi ne.

V jaké zemi žijeme, kde místo argumentů a analýzy stačí pro přesvědčování voličů vyvolávání strachu z jakýchsi „developerů“? Skoro to vypadá tak, že by se člověk v Obecnici měl bát odjet na dvoutýdenní dovolenou k moři, protože po návratu by mu na zahradě mohl stát patnáctipatrový hotel. Nefungují u nás zákony? Nefungují příslušné úřady? Neexistuje územní plánování? A pokud to opravdu neexistuje a nefunguje, co s tím dělají naši političtí představitelé, kteří tyto strašáky používají?

V jaké zemi žijeme, kde jedním z bodů debaty pro rozhodnutí o osudu obrovského území uprostřed státu jsou „petky“, které někdo pohodí v lese. Jinde odpadky nikdo nepohodí? A žijeme snad po krk zaplaveni odpadem?  

V jaké zemi žijeme, kde se o území, které patří tomuto státu a jeho občanům přetahují nejvyšší představitelé dvou krajů (notabene z jedné strany) a používají slova v duchu „to patří nám“ a to „patří jim“. Troufám si tvrdit, že drtivá většina občanů se na spor hejtmanů dívá jen jako na projev trapnosti na naší politické scéně. Lidé chtějí Brdy využívat jako jakékoliv jiné prostředí, které patří občanům této země. Jestli v dané chvíli budou v části středních, nebo západních Čech, je každému jedno. Klíčové je, aby se zde maximálně chránila příroda, ale aby zároveň území nesloužilo jen těm, kteří mají propustku nebo známého.

V jaké zemi žijeme, kde politici nejsou schopni respektovat rozhodnutí v minulosti řádně zvolených zástupců? Co máme za politickou kulturu, když rozhodnutí předchozí vlády je okamžitě po sestavení nové koalice napadáno ve snaze zvrátit jej působením na spolustraníky ve vhodných funkcích a devalvovat tak předchozí práci úředníků, politiků a v konečném důsledku tak mrhat veřejnými zdroji?

V jaké zemi žijeme, kde je potřeba aktivovat všechny své známé a spolustraníky, aby před rozhodnutím rozeslali do médií své články s tím jediným správným názorem? A aktivovat hordy přispěvatelů do internetových diskusí, které také sdílejí ten správný názor. Znakem dobrého politika je ta vlastnost, že je-li přehlasován on či jeho strana, respektuje rozhodnutí. A nikoliv že se jej při první vhodné příležitosti snaží napadat a zvrátit.

V jaké zemi žijeme, kde projde stejným politikům boj proti vojenskému zařízení spojenecké armády a o několik let později vehementní obhajování jednoho z nejviditelnějších projevů militarismu – zábor území pro provozování vojenského újezdu?

sdb

Diskusní téma: Boj o Brdy: V jaké zemi žijeme, když…? (KOMENTÁŘ)

Datum: 13.03.2014

Vložil: pavel

Titulek: Ano.

Lépe bych to nenapsal....

Datum: 14.03.2014

Vložil: Jan Rohac

Titulek: Re: Ano.

K tomu není co dodat. Výstižně popsán stav anarchistického řízení státu !!!

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.