textařské a redakční služby

Blíží se topná sezóna, jak se na ní připravit? (PR)

17.09.2015 11:18

S přicházející zimou se opět prověří stav všech topných systémů v domech a bytech. Nyní máte poslední příležitost pro jejich údržbu, výměnu či opravu. A pokud si zajistíte kvalitní plynové topení, můžete během zimy i výrazně ušetřit. Na co před topnou sezónou nezapomenout, poradí předseda představenstva Pražské plynárenské Pavel Janeček:

Je třeba před každou sezónou zkontrolovat stav plynového kotle i odvodu zplodin?
Před topnou sezónou je důležitá pravidelná servisní prohlídka plynového kotle provedená odborníkem. Nechte si zkontrolovat jak kotel samotný, tak i odvod spalin. Každý rok by plynové zařízení měl prohlédnout servisní technik, který mimo jiné zkontroluje stav hořáku, výměníku, čistotu a těsnost spalovací komory a odvodu spalin a provede správné seřízení kotle podle požadavků výrobce. Díky kontrole odborníka získáte jistotu, že kotel bude v zimě pracovat úsporně a bezpečně. Zároveň tím výrazně prodloužíte jeho životnost. Při prvním zatopení v sezóně kotel a komín raději příliš nenamáhejte a topte méně intenzivně.

Je třeba zkontrolovat také radiátory?
Zatímco kotlům lidé obvykle věnují odpovídající péči, radiátory naopak často zanedbávají. Před začátkem topné sezóny je přitom ideální doba na jejich údržbu. Pečlivě je proto prohlédněte a ošetřete případná místa drobné koroze. Zkontrolujte také činnost ventilů a vadné kusy vyměňte. Těsně před začátkem topné sezóny všechny radiátory odvzdušněte. Chcete-li uspořit, na stěnu za radiátory instalujte reflexní folii, která bude teplo lépe odrážet do místnosti. Další cestou k úsporám může být výměna starých radiátorů za nové, které pracují s nižší teplotou otopné vody.

Co se starými plynovými spotřebiči? Kdy je potřeba je vyměnit?
Vývoj kotlů, topidel a plynových ohřívačů vody jde stále kupředu. Například ještě před pár lety téměř neznámé kondenzační kotle jsou nyní běžné a představují nejúspornější variantu plynového vytápění. Oproti běžnému staršímu plynovému kotli jsou úspornější až o 30 %, a ročně tak mohou běžné domácnosti ušetřit částky za topení v řádu tisíců korun. S případnou výměnou vám pomůže Pražská plynárenská, která např. aktuálně svým zákazníkům nabízí, při výměně starého plynového kotle za nový a moderní značky Viessmann, výrazné cenové zvýhodnění. V řadě domácností můžeme najít také plynová topidla s odtahem spalin přes zeď – oblíbené tzv. vafky, které jsou na českém trhu dostupné již několik desítek let. Právě proto však již končí některým modelům doba životnosti. Je proto vhodné nechat topidlo zkontrolovat odborníkem, který ověří, zda již nenastal čas pro jeho výměnu za nový, modernější model. Výměnou starých vafek za nové můžete dlouhodobě ušetřit značnou část nákladů na plyn, protože moderní modely jsou při stejném výkonu podstatně úspornější. Stejně jako při výměně plynového kotle, je svým zákazníkům i v těchto případech Pražská plynárenská nápomocna a nabízí jim při výměně zvýhodněné podmínky.

Jaké jsou možnosti moderních regulačních systémů?
Kvalitní regulace otopného systému skýtá velký potenciál úspor. Starý termostat můžete vyměnit za moderní řídicí jednotku, která vám umožní nastavit stálou a pohodlnou denní i noční teplotu. Úsporu energií zajistí také ekvitermní regulace, tedy řízení otopné soustavy na základě vnější teploty vzduchu. K pohodlí obyvatel domu pak přispěje možnost dálkového ovládání kotle přes mobilní telefon či internet.

-kp-

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.