textařské a redakční služby

Běh Kovohutěmi 2015: Vítězi potřetí Pomezný a podruhé Čapková v dámském rekordu

16.09.2015 09:11

Lhota u Příbramě (Příbramsko) - V sobotu 12. září se uskutečnil půlkulatý 45. ročník Běhu Kovohutěmi, který tradičně pořádá na fotbalovém stadionu TJ Kovohutě a v okolí stejnojmenný Atletický oddíl a společnost Kovohutě Příbram.

Hlavní závod na 12.322 metrů ze Lhoty u Příbramě, přes Sádek, Drahlín, Obecnici (lávka místo opravovaného mostu), Oseč a Nové Podlesí zpět na hřiště ve Lhotě (potřetí jako Memoriál Karla Zemka) vyhrál celkově stejně jako loni a předloni jednadvacetiletý Lukáš Pomezný z Atletiky Písek v čase 41:47 (o 26 sekund lépe než minule).

V kategorii žen byla časem 44:32 podruhé zlatá Tereza Čapková, londýnská olympionička (1500 m) z Příbrami v barvách USK (VSK) Praha, která vytvořila dámský rekord, když překonala o 2 minuty a 7 sekund svůj loňský dosud nejlepší čas. Tereza Čapková na Běhu Kovohutěmi již vyhrála čtyřikrát závod mílařek v letech 2003 až 2006.

Mužský rekord drží časem 38:53 Jindřich Linhart z roku 1990 (22. ročník).

Příznivého počasí využilo k účasti celkem 487 běžců (doběhnuvších) – z toho bylo 311 účastníků (nový rekord) v kategoriích mládeže a 176 dospělých (2. nejvyšší počet v historii; 143 hlavní závod) závodníků. Jde o druhý nejvyšší počet závodníků v 45leté historii – více jich bylo jen v roce 1988 při 20. ročníku – 492 (279 mládežníků a zatím nejvíce 213 dospělých) – loňský ročník se 449 doběhnuvšími závodníky (startovalo 451) byl tedy překonán a klesl na 3. místo.

Letos počtvrté se mohli běžci přihlásit předem prostřednictvím registračního formuláře na internetových stránkách – toho využilo celkem 133 sportovců (od 13. 8. do 9. 9.). Sportovní část běhu vč. rozhodčích měl na starosti Tri Klub Příbram – čipové měření výsledků provedla firma Apachi.

Již podeváté organizátoři připravili k Běhu tzv. Den Kovohutí pro celé rodiny, kde byly k dispozici bezplatné atrakce pro děti a dospělé – skákací hrad, lití olova, ražba olověných medailí, vystoupení kynologů se cvičenými psy a mažoretek, fotbalová exhibice mládeže, ukázka výrobků (diabolky, pájky), tři prohlídky podniku vč. hutnického muzea (v rámci Běhu Kovohutěmi i Dne železnice), poprvé čtyři exkurze do Pivovaru Podlesí a podruhé bezplatné zvláštní vlakové spojení (nahrazuje tradiční svozový autobus) s označením „huťský expres“, které zajišťovalo odvoz závodníků, diváků i ostatních zájemců (Den železnice) z Příbrami do Kovohutí a zpět – první dva vlakové spoje byly kvůli poruše lokomotivy nahrazeny náhradní automobilovou a mikrobusovou dopravou – od 10:33 již vlaky jezdily podle původního jízdního řádu – sedmkrát do Kovohutí a zpět na příbramské nádraží.

V historickém železničním nákladním voze i na příbramském nádraží celý den probíhal sběr elektroodpadu vč. osvětlovacích zařízení (zářivky, úsporky, výbojky; klasické žárovky) a dalších zájmových odpadů (olověné baterie, malé baterie, víčka na charitu) pro Kovohutě.

Běh Kovohutěmi takto spolupracuje s občanským sdružením Rakovnicko-Protivínská dráha, které organizovalo toto vlakové spojení v rámci Dne železnice v Příbrami 12. září 2015.

V den Běhu Kovohutěmi 12. září firma vykupovala nefunkční odpadní olověné autobaterie za zvýšené akční ceny a odebírala zdarma výše zmíněné zájmové odpady – tyto ekologické služby nabízí Kovohutě nepřetržitě 24 hodin denně a 7 dní v týdnu. Firma také upozornila přítomné na permanentní soutěž ve sběru odpadů o ceny – aktuální 9.  kolo soutěže končí 10. ledna 2016 a další budou následovat.

Běh Kovohutěmi je součástí Brdského běžeckého poháru (BBP) – kompletní informace najdete na brdskypohar.cz.

Miroslav Jarolímek, marketingový manažer Kovohutí Příbram

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.