textařské a redakční služby

Babiš: Miliardy krajům vrátíme

04.04.2014 18:24

Praha - Středočeský kraj v pátek 4. dubna 2014 hostil 10. zasedání Rady Asociace krajů České republiky. Hejtmani ze všech krajů České republiky se sešli v budově Krajského úřadu Středočeského kraje v Praze. Prvním hostem na jednání hejtmanů byl ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek. Dalšími hosty pak 1. místopředseda vlády pro ekonomiku a ministr financí Andrej Babiš, ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová či generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.



„Velmi si vážím toho, že máme příležitost hostit hejtmany krajů. Očekávám, že na jednání s představiteli vlády najdeme způsob, jak zvýšit příjmy krajských rozpočtů. Ty byly v období minulých pravicových vlád razantně sníženy. Došlo totiž ke změně rozpočtového určení daní a tím i ke snížení příjmů krajů ze státního rozpočtu. Navíc bývalá Nečasova vláda zvýšila DPH, čímž narostly i výdaje krajů a organizací, které kraje zřizují,“ řekl před začátkem zasedání hejtman Středočeského kraje a hlavní hostitel Josef Řihák.

Po skončení jednání hejtmanů s 1. místopředsedou vlády a ministrem financí Andrejem Babišem se uskutečnila tisková konference, na které vedle ministra financí vystoupili předseda Rady Asociace krajů ČR, hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek a hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

„Hejtmani mají pravdu, skutečně za minulé vlády došlo ke snížení příjmů krajů o 3 až 4 miliardy korun. Budeme hledat cesty, jak změnit rozpočtové určení daní, aby se příjmy krajů zvýšily. Kraje peníze potřebují, například na investice do dopravní infrastruktury. Naše silnice jsou ve špatném stavu. Přitom právě stav komunikací je jednou z podmínek růstu naší ekonomiky,“ řekl na tiskové konferenci Andrej Babiš.

Předseda Rady Asociace krajů ČR, hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek informoval, že dalším předmětem jednání s ministrem financí a ministryní pro místní rozvoj byly evropské fondy. A to jak stávající, tak i ty v příštím období do roku 2018. „Jsem rád, že jsme se shodli na tom, že příjmy krajů se musí vrátit na úroveň roku 2011. Současně jsme se ale také dohodli, že změna rozpočtového určení daní nesmí být na úkor měst a obcí,“ řekl předseda Rady Asociace krajů Michal Hašek.
 
Dalšími tématy dnešního jednání bylo financování zdravotnictví. V odpolední části informoval generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan hejtmany o regionálním vysílání celoplošného veřejnoprávního rádia.

red
 



Diskusní téma: Babiš: Miliardy krajům vrátíme

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.