textařské a redakční služby

Výstava představí místo, kde bydlel Ježíšek

21.11.2014 08:13

Vánoce v Příbrami. V Galerii Františka Drtikova v Příbrami se od 5. prosince do 11. ledna příštího roku uskuteční výstava nazvaná Příbramské betlémy – kde bydlel Ježíšek. Tradiční vánoční expozice představuje širokou škálu historických i současných betlémů z hornického Příbramska.

„Letos jsme vybírali ty, které jsou doplněny zajímavými stavbami, abychom ukázali, jak rozmanitá a nápaditá může být betlémová architektura, mezi kterou nechybí ani stavby zdejších šachetních objektů,“ zdůvodňuje svůj výběr vedení Hornického muzea Příbram, které akci spolupořádá. Vernisáž se uskuteční 4. prosince od 16.00.

V sobotu a neděli 13. a 14. prosince můžete navštívit hornický domek a důl Anna na Březových Horách. Ve svátečně vyzdobeném obydlí hornické rodiny z konce 19. století návštěvníky čeká předvádění vánočních zvyků a obyčejů a ukázky tradičních výrob z Příbramska.

Děti i dospělí si mohou zkusit omalovat betlémové figurky z „chlebového“ těsta, vyrobit ozdobu ze dřeva, korálků či textilu, upéct perníček nebo odlít olovo. „Atmosféru zpříjemní kromě vůně čerstvého perníku i vyhrávání na dudy, kytaru, flétnu či housle. V areálu dolu Anna se důlním vláčkem vypravíme na vánoční šichtu a dozvíme se, proč horníci museli do díla i o Štědrém večeru,“ informuje Hornické muzeum.

Už na začátku listopadu začala v březohorském hornickém domku výstava Ke všem čertům! Sestává z historických loutek, divadelních kulis a rekvizit s pekelnou tematikou ze sbírek hornického muzea i soukromých osob. Expozice bude otevřena do 31. října příštího roku.  

sdb

Vyhledávání

Kontakt

Stanislav Břeň - Příbram ag. Příbram + 420 606 293 764

Newsletter Příbram ag.

Přihlaste se k odběru novinek:

Zpravodajství

Nebyly nalezeny žádné záznamy.